آیا می دانید واریکوسل چه نوع بیماری است و در چه مواقعی جراحی میکروسکوپی واریکوسل را انجام می دهند؟ واریکوسل یک بیماری مردانه است که درون کیسه ای که بیضه در آن قرار می گیرد به وجود می آید. زمانی که سیاهرگی که از کیسه بیضه عمل خون رسانی به غدد تناسلی را انجام می دهد به مشکل بخورد واریکوسل شده است یعنی گشاد شدن سیاهرگ ها می باشد. زمانی که متوجه علائم واریکوسل در کیسه بیضه ها شدید به دکتر اورولوژیست مراجعه کنید که عدم توجه به این بیماری باعث کاهش تولید اسپرم و پایین آمدن کیفیت اسپرم می شود که در برخی مواقع باعث ناباروی و کوچک شدن بیضه ها می شود.در این مطلب بیشتر با بیماری واریکوسل و علائم و راه های درمان آن آشنا خواهیم شد.
جراحی میکروسکوپی واریکوسل یکی از روش های درمانی نوین و مدرن در علم اورولوژی به منظور پیشگیری از گسترش و درمان واریکوسل در جمعیت آقایان است. این عارضه به دلایل متفاوتی ایجاد شده و یکی از مهمترین دلایل ایجاد کننده ناباروری در جمعیت آقایان به شمار می آید. امروزه جراحی میکروسکوپی و یا میکروسرجری جایگزین بسیاری از روش های درمانی سنتی شده و نتایج رضایت بخشی را در سیر درمان بیماران ایجاد نموده است. این روش به متخصص اورولوژی و دکتر ارولوژیست کمک می کند تا مشکل واریکوسل را در بیماران رفع نمایند. به منظور آشنایی بیشتر و بهتر با جراحی میکروسکوپی واریکوسل با ما همراه باشید.
واریکوسل چیست؟
واریکوسل یک نوع بیماری مردانه است که در کیسه هایی که بیضه ها در آن نگهداری می شود به وجود می آید. زمانی که سیاهرگ هایی که در کیسه هستند وظیفه خون رسانی به غدد تناسلی را دارند با مشکل مواجه شوند واریکوسل شده است. واریکوسل به این معنی است که سیاهرگ گشاد شده است که موجب کاهش اسپرم و پایین آمدن کیفیت اسپرم می شود و در برخی مواقع باعث ناباروری می شود که در بیشتر مواقع بدون هیچ نوع علائمی می باشد و تقریبا 10 تا 15 درصد آقایان به آن مبتلا هستند.
واریکوسل و یا همان واریس تناسلی مردانه یکی از عارضه های شایع و تاثیرگذار در کاهش قدرت باروری جمعیت آقایان است. واریکوسل در بیشتر موارد در سن بلوغ ایجاد شده و به دلیل سیر پیشرونده بیماری، در صورت عدم درمان زودهنگام و مراجعه به دکتر اورولوژ، زمینه ساز بسیاری از مشکلات و ناباروری های مردانه به شمار می آید. واریکوسل به دلایل گوناگون و بعضا ناشناخته ای در اندام تناسلی مردانه ایجاد شده و در 40 درصد موارد از دلایل اصلی ناباروری های مردانه به شمار می آید.
واریکوسل گشاد شدن وریدهای شبکه وریدی پامپینی فرم اطراف بیضه می باشد و یک بیماری شایع در مردان محسوب می شود. بطوری که ۱۶٪ پسرها در معاینه پس از سن بلوغ واریکوسل دارند. اکثرا بیضه چپ درگیر می شود، ولی در ۱۰٪ موارد هر دو بیضه درگیر هستند. واریکوسل اغلب موارد بی علامت هستند. ولی نمای ظاهری بیضه که وریدهای بزرگ از ورای پوست اسکروتوم نمایان هستند، یا در لمس کیسه بیضه شبیه کیسه پر از کرم می باشد، می تواند دلیل مراجعه برخی از بیماران باشد. در تعدادی از افراد احساس سنگینی یا درد بیضه بویژه پس از ایستادن طولانی یا فعالیت سنگین بدنی جلب توجه می کند. در عمده بیماران پس از ازدواج در بررسی و معاینه جهت ناباروری کشف می شود. واریکوسل شایعترین عامل ناباروری مردان است و می تواند موجب کاهش پیشرونده تعداد و حرکت اسپرم ها شود و حتی منجر به صفر شدن تعداد اسپرم گردد.
حتما بخوانید: ناباروری (عقیمی مردان)
علائم واریکوسل
بیماری واریکوسل اغلب در بیماران بدون هیچ علائمی می باشد که در اکثریت علائم مشابهی دارند که عبارتند از:بزرگ شدن و پیچ خوردگی رگ ها که شکل کرم مانندی در کیسه بیضه ها دارد،احساس درد در ناحیه پوست بیضه ها،توده بدون درد در بیضه ها،بزرگ شدن یکی از بیضه ها،درد در زمان ایستادن و آرام شدن درد در حین دراز کشیدن و دردی که با گرما و کار زیاد تشدید می شود.
چه زمانی واریکوسل را باید جدی گرفت و به متخصص ارولوژی مراجعه کرد؟
زمانی باید این بیماری را جدی گرفت که نیاز به درمان جدی و یا جراحی میکروسکوپی واریکوسل داشته باشد که درصد ناباروری نسبت به مردانی که به واریکوسل دچار نیستند بیشتر است.
در پی تحقیقاتی نشان داده شده است که 25 درصد از مردان پس از آزمایش اسپرم دچار واریکوسل شده اند که با مراجعه به دکتر ارولوژ اقدام به درمان می کنند که باعث بالا رفتن کیفیت اسپرم می شود و می توان گفت در همه موارد دچار ناباروری نمی شود. زمانی واریکوسل نیاز به درمان دارد که در اسکن و آزمایشات مشخص شده باشد و تعداد اسپرم ها کم و به مدت دو سال مشکل ناباروری داشته باشند که یکی از دلایل ناباروری کوچک شدن بیضه ها می باشد.
دلایل ایجاد کننده واریکوسل چیست؟
واریکوسل در بیشتر موارد به شکل ایدیوپاتیک و یا کاملا ناشناخته ایجاد شده و با سرعت زیادی پیشرفت خواهد نمود. از اینرو تشخیص زودهنگام واریکوسل اهمیت بسیار زیادی داشته و در صورت تشخیص و درمان مناسب، کمترین عوارض و پیامد را به دنبال خواهد داشت. به شکل کلی دلایل ایجاد کننده واریکوسل عبارت اند از:
- نارسایی دریچه های وریدی بیضه و اختلال در تخلیه وریدها
- مشکلات آناتومیک عروق بدن
- بدشکلی ساختاری سیاهرگ بیضه سمت چپ
- مشکلات و بیماری های مادرزادی
- ضربه و صدمات شدید
- ایستادن های طولانی مدت و سختی کار
بنا به تشخیص متخصص ارولوژی، واریکوسل و یا واریس تناسلی مردانه به علت ایجاد و افزایش تجمعات مواد سمی به دلیل نشت ترکیبات از فضا و تخلخلات مویرگی، افزایش دمای بیضه و اختلال در اسپرم سازی، منجر به کاهش قدرت باروری مردانه شده و ریسک ابتلا به مشکلات جنسی را افزایش خواهد داد.
حتما بخوانید: علائم و نشانه های سرطان پروستات چیست؟
روش های تشخیص و درمان واریکوسل چیست؟
خوشبختانه واریکوسل در مرحله نخست توسط معاینات دستی اورولوژ و در مراحل پیشرفته تر توسط آزمایشات و سونوگرافی داپلر تشخیص داده خواهد شد. تست اسپرموگرام یکی دیگر از آزمایشات تشخیصی واریکوسل بوده و توسط نمونه های اسپرم ارسال شده به آزمایشگاه اندازه گیری و مشخص خواهد شد. این تست آزمایشگاهی در بیشتر موارد تشخیص دهنده بوده و به آسانی انجام خواهد شد. سپس در صورت نیاز جراحی میکروسکوپی واریکوسل انجام می گیرد.
راه های درمان واریکوسل چیست؟
به شکل کلی می توان گفت تنها راه درمان قطعی و دائمی درمان واریس تناسلی مردانه در سراسر جهان، عمل جراحی توسط متخصص ارولوژ است. جراحی های درمان واریکوسل به سه شکل جراحی سنتی، جراحی میکروسکوپی و جراحی لاپاراسکوپی توسط دکتر ارولوژیست انجام خواهند شد.
روش های دیگر شامل روش واریکوسلکتومی لاپاروسکوپی که بدون برش جراحی و با استفاده از سه شکاف ۱سانتی در ناف و جدار شکم انجام می شود. این روش برای واریکوسل دو طرفه بیشتر کاربرد دارد ولی موفقیت پایین تری نسبت به روش جراحی میکروسکوپی واریکوسل گزارش می شود.
روش دیگر واریکوسلکتومی با برش بالای اینگواینال palamo که بدلیل موفقیت کمتر امروزه طرفدار زیادی ندارد.
حتما بخوانید: اورولوژی چیست و اورولوژیست کیست؟
جراحی میکروسکوپی واریکوسل (واریکوسلکتومی میکروسکوپیک) چگونه است؟
چه زمانی متخصص کلیه جراحی میکروسکوپی واریکوسل را انجام می دهند؟
در اکثر مواقع فرد مبتلا به واریکوسل نیاز به درمان نداشته و به راحتی صاحب فرزند می شود اما زمانی که فرد مبتلا دچار درد، ناباروری و خشکی پوست بیضه باشد نیاز به جراحی میکروسکوپی واریکوسل پیدا می کند.
عمل واریکوسل چیست؟ جراحی واریکوسل به این گونه است که رگی را که دچار مشکل شده است را مسدود می کنند و خون رسانی را از طریق رگ های دیگر انجام می دهند که این عمل باعث بالا رفتن کیفیت اسپرم و درمان ناباروری می شود.
امروزه رایج ترین و رضایت بخش ترین درمان جراحی واریکوسل در جمعیت آقایان، عمل میکروسکوپی و یا اصطلاحا میکروسرجری بیضه است. جراحی میکروسکوپی واریکوسل توسط متخصص کلیه و اورولوژیست انجام شده و به دلیل استفاده از میکروسکوپ های حرفه ای و دقیق از قدرت تشخیص، درمان دقیق و بدون عارضه ای برخوردار است.
درمان واریکوسل جراحی می باشد که موفق ترین روش با کمترین عوارض جراحی میکروسکوپیک واریکوسل است. در این روش پس از بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی برش کوچکی در ناحیه کشاله ران داده می شود. کورد یا بند بیضه آزاد شده در دسترس قرار می گیرد و با استفاده از بزرگنمایی میکروسکوپی وریدها بطور مجزا بسته می شوند. شریان بیضه، عصب، وازدفرانس و لنفاتیک ها حفظ می شوند.
فرایند انجام جراحی میکروسکوپی واریکوسل چیست؟
در فرایند جراحی میکروسکوپی واریکوسل، متخصص اورولوژیست با استفاده از میکروسکوپ های پیشرفته شریان و وریدهای بیضه را تفکیک نموده و وریدهای متورم و درهم پیچیده را مسدود خواهد نمود. مزیت بسیار مهم این روش درمانی، مشاهده بسیار دقیق و دسترسی آسان به وریدهای بیضه بوده و کمترین میزان خطا و آسیب در شریان ها و لنف بیضه را به دنبال خواهد داشت. این روش از طرفداران بسیار زیادی در جمعیت بیماران برخوردار است.
حتما بخوانید: پروستات چیست؟
مزایای جراحی میکروسرجری واریکوسل چیست؟
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، عمل میکروسکوپی واریکوسل در مقایسه با سایر روش های درمانی این عارضه از دقت بالاتری برخوردار بوده و کمترین احتمال بازگشت عارضه را به دنبال خواهد داشت.
- سهولت تشخیص و دسترسی به وریدهای درگیر و تفکیک آن ها از شریان
- کاهش ریسک بازگشت واریکوسل و علائم ناشی از آن
- کاهش احتمال آتروفی بیضه
- کاهش ریسک ابتلا به هیدروسل
عوارض جراحی میکروسکوپی واریکوسل
عوارض عمل واریکوسل: جراحی میکروسکوپی واریکوسل مانند تمام جراحی ها عوارضی دارد که شامل: آسیب رساندن به سرخرگ ها، عفونت، بازگشت احتمالی واریکوسل و به وجود آمدن مایعات در اطراف بیضه ها می شود.
جراحی میکروسکوپی واریکوسل که توسط دکتر اورولوژیست انجام می شود یک عمل باز است که بیمار را بیهوش یا بی حس می کنند که جراح از راه کشاله ران و یا شکم با استفاده از میکروسکوپ های جراحی رگی را که دچار مشکل شده بود را مسدود می کنند و جریان خون را از طریق رگ های دیگر به جریان می اندازند که پس از جراحی بیمار درد زیادی را احساس نمی کند که می تواند به راحتی به کارهای روزمره خود برسد.
مراقبت بعد از عمل جراحی میکروسکوپی واریکوسل
پس از جراحی ممکن است بیمار درد در ناحیه کشاله ران و بیضه ها احساس کند و در برخی موارد ممکن است دچار کبودی در بیضه ها و متورم شدن آن ها شود که پس از دو تا سه هفته طول می کشد تا به بهبود کامل برسد و در زمان استراحت بهتر است که کارهای سنگین را به مدت یک هفته انجام ندهد و به مدت دو هفته از شورت های محافظ که در داروخانه ها موجود می باشد تهیه و استفاده کند.
نکته ها:
هنگامی که در پوسته بیضه ها نشانه ای از رگ های واریسی یا با لمس دست خود وجود رگ هایی مانند کرم را احساس کردید و یا مشکل در باروری داشتید حتما به پزشک متخصص اورولوژیست مراجعه کنید. هزینه عمل واریکوسل به روش میکروسرجری بستگی به محل انجام این عمل و نوع خدمات آن دارد.
امروزه با توجه به گسترش، توسعه و استقبال بیماران از جراحی میکروسکوپی واریکوسل، از درمان واریس تناسلی مردانه در بسیاری از کلینیک های بیمارستان های خصوصی و دولتی توسط متخصصین ارولوژیست و کلیه انجام شده و نتایج رضایت بخشی را برای بیماران به دنبال داشته است. توصیه میشود به منظور انجام جراحی میکروسکوپی واریکوسل به مراکز کلینیکی و درمانی معتبر مراجعه نموده و برای همیشه از دغدغه بازگشت مجدد این عارضه و تاثیر نامطلوب آن بر قدرت باروری و بسیاری از مشکلات دیگر خود دور شوید. ما دکتر داریوش محمدی اورولوژیست و بهترین متخصص اورولوژی در جنت آباد و بهترین جراح واریکوسل را به شما پیشنهاد می کنیم.
سلام دکتر…من دوبار به روش معمولی واریکوسل چپ بیضه هشت سال پیش انجام دادم و البته دوتا هم پسر ۶و ۷ساله دارم الان واریکوسلم عود کرده میخوام دوباره بچه دار بشم میتونم به روش میکروسکوپی جراحی کنم؟؟؟؟۳۷سالمه
سایت خوب با مقالاتی بسیار بی نظیری دارین