عمل جراحی برگشت وازکتومی یکی از راهکارهای موثر اورولوژی برای باز گرداندن اثرات عقیم سازی مردان است. در این بخش قصد داریم تا هر چند به صورت مختصر اما مفید در خصوص این شیوه جراحی و اهداف کلی آن با شما صحبت کنیم، مثل همیشه تا پایان این متن همراه ما باشید.
حتما بخوانید: انواع عمل های جراحی اورولوژی
عمل جراحی برگشت وازکتومی (vasovasostomy)
در جراحی وازووازوستومی بعد از بررسی و آزمایش کیفیت مایع موجود در مجاری وازدفران فرد بیمار می توان با اتصال مجدد دو سر جدا شده لوله های منی باعث برگشت وازکتومی شد. در حقیقت برای انجام این عمل جراحی شفاف و غیر کدر بودن مایع منی به همراه سالم و بالغ بودن اسپرم های فرد بیمار دو شرط اساسی و مهم در کیفیت نتایج این عمل است.
برگشت وازکتومی (vasovasostomy) به معنی پیوند زدن مجدد دو انتهای قطع شده واز پس از عمل وازکتومی است. وازکتومی یک روش شایع جهت جلوگیری از باروری در مردان می باشد که در آن لوله واز قطع می گردد؛ تا امکان وارد شدن اسپرم ها بداخل مایع منی وجود نداشته باشد. بدلیل موفقیت بالای آن، مورد اقبال برخی از مردان که یک روش غیر قابل برگشت جلوگیری را ترجیح می دهند، قرار می گیرد. عمل برگشت وازکتومی برخلاف وازکتومی که به سرعت و سرپایی انجام می شود، نیازمند بستری در بیمارستان بوده و به یک جراحی ظریف برای پیوند زدن دو انتهای قطع شده، نیاز دارد. موفقیت این جراحی در بازگرداندن اسپرم ها به مایع منی با باز کردن مسیر لوله وازدفرانس بالا می باشد. ولی در همه موارد ممکن است منجر به باروری نشود. این جراحی با بستری یک روزه در بیمارستان و استفاده از بزرگنمایی میکروسکوپی با بهترین نتایج قابل انجام می باشد. استفاده از بیضه بند طبی تا زمان حصول نتیجه و پرهیز از فعالیت بدنی سنگین نکات مهم در مراقبت بعد از عمل جراحی هستند.
عمل جراحی برگشت وازکتومی (vasovasostomy) به صورت سرپایی و بدون نیاز به بستری شدن شخص صورت می گیرد اما در برخی از موارد بر حسب نوع مشکل فرد ممکن است که دکتر اورولوژ از بیهوشی و یا نوعی بی حسی موضعی، نخاعی یا اپیدورال برای کاهش درد بیمار به هنگام انجام عمل استفاده نماید.
حتما بخوانید: جراحی لاپاراسکوپی چیست؟
دلایل و هدف اصلی جراحی برگشت (vasovasostomy)
وازکتومی یکی از موثرترین راهها برای پیشگیری دائمی زوجین از بچه دار شدن میباشد اما گاه بر حسب شرایط و دلایل مختلف شخص تصمیم به بازگشت از وازکتومی می گیرد که از جمله این دلایل را می توان به تمایل مجدد او به داشتن فرزاندان بیشتر، درگذشت فرزند، تصمیم به بچه دار شدن در ازدواج مجدد خود، مشکلات احتمالی بعد از انجام عمل وازکتومی نظیر تجربه درد و یا عدم کسب موفقیت در اجرای IVF-ICSI و … نسبت داد. از همین رو عمل جراحی برگشت وازکتومی (vasovasostomy) با هدف بازیابی جریان اسپرم در مجاری وازدفران (لوله های منی) و توانایی مجدد شخص برای بچه دار شدن صورت می گیرد.
حتما بخوانید: عمل جراحی پروستات با برش جراحی OPEN PROSTATECTOMY
اقدامات قبل از جراحی برگشت وازکتومی
اگر بخواهیم در یک دسته بندی کلی به بخشی از اقدامات مراقبتی قبل از عمل جراحی برگشت وازکتومی اشاره ای کوتاه داشته باشیم، می توان هر یک از موارد ذیل را قبل از انجام این کار برشمرد:
- عدم مصرف برخی از غذا و داروهای رقیق کننده خون و مسکن از قبیل آسپرین و ایبوپروفن و … بنابر تجویز و توصیه دکتر اورولوژیست به منظور کاهش احتمال بروز خونریزی شدید
- به همراه داشتن برخی از موارد شخصی و لباس زیر تنگ نظیر نگهدارنده های ورزشی قبل از انجام عمل به منظور حمایت از کیسه بیضه ها و قرارگیری پانسمان ها در محل درست خود
- انجام تمامی آزمایشات پیش از عمل به منظور توانایی فرد در تولید اسپرم های سالم و همچنین بررسی سابقه پزشکی بیمار و کسب اطمینان از توانایی باروری همسر او توسط متخصص اورولوژی برای اطمینان از عدم بروز هرگونه مشکل احتمالی
حتما بخوانید: عمل جراحی پروستات بدون برش جراحی TURP
عوارض و خطرهای احتمالی عمل بازگشت وازکتومی
از آنجا که عمل جراحی برگشت وازکتومی (vasovasostomy) کمی پیچیده تر از خود عمل وازکتومی بوده؛ بنابراین در صورت عدم تجربه و مهارت جراح ارولوژ ممکن است که فرد بیمار بعد از انجام عمل جراحی با عوارض جانبی متعددی روبرو شوند که در قسمت زیر ما به چند مورد از آنها اشاره کرده ایم:
- عفونت در ناحیه اطراف محل برش و یا بروز نشانه های مختلف از قبیل تب و لرز؛ ورم، قرمزی، التهاب
- بروز عارضه ای نادر چون هماتوم که ناشی از پارگی رگ های کوچک اسکروتوم و لخته شدن خون بوده
نکته: هر یک از عوارض نامبرده شده در این بخش ممکن است که در چند روز نخست بعد از عمل جراحی طبیعی باشد و به تدریج از بین برود اما در صورت ادامه دار شدن این ماجرا باید در اسرع وقت مشکل خود را با متخصص کلیه و دکتر اورولوژ در میان گذشته و برای درمان آن اقدام شود.
اقدامات مراقبتی بعد از عمل بازگشت وازکتومی
از جمله اقدامات و نکات قابل توجه که هر یک از اشخاص بعد از انجام عمل جراحی برگشت وازکتومی باید برای بهبود هر چه سریعتر خود به آن توجه کنند؛ مواردی از استراحت و عدم تحرک به مدت 6 تا 8 ساعت بعد از انجام عمل و استفاده از کیسه یخ برای کاهش تورم و درد ناحیه برش داده شده است.
بهتر است که بدانید در یک تا دو روز اول جای هیچگونه نگرانی برای ترشحات خون آلود و کم در محل برش وجود ندارد و بنابر توصیه و تجویز پزشک متخصص ارولوژی ممکن است که بیمار برای طی کردن پروسه درمان خود به طور متوسط به مصرف 6 قرص مسکن روی بیاورد. انجام فعالیت های سبک نظیر پیاده روی و کار پشت میز نشینی نیز تقریبا 3 روز بعد از عمل برای شخص میسر بوده اما با توجه به نوع مشکل خود و شدت عمل جراحی بهتر است که تا 2 تا 3 هفته از انجام هر گونه فعالیت های سنگین بدنی و ورزشی پرهیز شود.
برای کسب اطلاعات و مشاوره در این زمینه، به کلینیک دکتر داریوش محمدی بهترین متخصص اورولوژی جنت آباد مراجعه فرمایید.