سرطان پروستات چیست؟

علائم سرطان پروستات

سرطان پروستات چیست؟

آیا می دانید دومین سرطان شایع در میان مردان، سرطان پروستات می باشد؟ این بیماری مزمن سالانه مردان زیادی را مبتلا می کند. با توجه به عوامل مختلف، شیوع سرطان پروستات در میان مردان تقریبا رو به افزایش است . طبق تحقیقات، بیش از 30 درصد از مردان 50 ساله به این نوع سرطان مبتلا می شوند. در صورتی که می خواهید نکات مربوط به تومور پروستات را مطالعه کنید این مقاله را از دست ندهید.

سرطان پروستات چیست؟

پروستات به طور کلی غده ای است که در زیر مثانه مردان قرار دارد و به اندازه یک گردو می‌ باشد وظیفه مهم این غده تولید ترشحات اسپرم است. لازم است بدانید که در بیشتر مواقع مردان ممکن است در پروستات خود سلول های سرطانی داشته باشند که معمولاً به آرامی رشد می کند.

این سلول ها در ابتدا ممکن است آسیب جدی به دنبال نداشته باشد اما گاهی اوقات به یک سرطان تهاجمی تبدیل می شود و در صورت عدم مراجعه زود هنگام به سرعت در کل بدن پخش می شود. با وجود اینکه سرطان پروستات به آرامی رشد می کند، به دلیل وجود سلول های سرطانی در غده پروستات بسیاری از مردان، بیشتر اوقات ممکن است این بیماری موجب مرگ و میر افراد در سنین بالا شود.

اگر سلول های سرطانی سر جای خود باقی بمانند، پخش نشوند، هیچ مشکلی رخ نخواهد داد. اما در صورتی که سلول ها به نقطه های دیگر غده پروستات نفوذ پیدا کنند مشکل ساز شده و منجر به سرطان پروستات می شود. بسته به تعداد این سلول ها، شدت این بیماری نیز متفاوت می باشد.

در این ویدیو، می توانید چگونگی روند سرطان پروستات را مشاهده نمایید.

00:10
truncate dir-rtl

سرطان پروستات

 مهم ترین علل ابتلا به پروستات

با توجه به اینکه درصد بالایی از مردان به سرطان پروستات مبتلا می شوند شاید برای شما هم سوال پیش آمده است که مهمترین علت ابتلا به این سرطان چه می باشد؟ به طور کلی باید بدانید اگر چه دلایل ابتلا به این بیماری ناشناخته است اما عواملی وجود دارند که خطر ابتلا به آن را بالا می برد از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش سن : همانطور که مشاهده می کنید اکثر آقایانی که به سرطان پروستات مبتلا می شوند در سنین پیری قرار دارند.
  • ژنتیک و سابقه خانوادگی : اگر پدر یا برادر شما در سنین زیر ۶۰ سال به این بیماری مبتلا شوند احتمال ابتلای شما به سرطان غده پروستات نیز افزایش پیدا می ‌کند.
  • محیط زندگی: طبق مطالعات انجام شده این سرطان پروستات در مردان ساکن قاره آفریقا شایع تر از قاره آسیا بوده است.
  • رژیم غذایی : افرادی که رژیم های غذایی با چربی بالا و میوه و سبزیجات کم داشته باشند، باشد خطر ابتلا به این سرطان در آنها افزایش پیدا خواهد نمود.
فاکتورهای سرطان پروستات

پیشگیری از سرطان پروستات

برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات روش های مختلفی وجود دارد که مهم ترین آنها شامل موارد زیر می شوند:

داشتن وزن متناسب

طبق تحقیقات چاقی و اضافه وزن خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد. در واقع داشتن اضافه وزن و بروز چاقی، به این دلیل خطرناک است که بر نحوه و میزان ترشح هورمون ها اثر مستقیم می گذارد و از آن جا که غده پروستات مسئولیت مهمی در ارتباط با هورمون های جنسی و مردانه دارد، کاهش یا افزایش هورمون ها برای سلامت آن خطرناک است و می تواند به بروز سرطان پروستات بی انجامد. بنابراین با حفظ وزن متناسب می توانید از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنید.

عدم مصرف دخانیات

از آنجایی که استعمال دخانیات خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد از سیگار کشیدن بپرهیزید. به طور کلی کشیدن سیگار و مصرف دخانیات باعث بروز مشکلات متعدد در بدن می شود. اما اینکه چرا مصرف سیگار احتمال سرطان پروستات را بیشتر می کند و طبق آمار درصد زیادی از مردان دارای سرطان پروستات، سیگار مصرف می کنند؟ جواب این سوال در این است که دخانیات مانند سیگار و قلیان، میزان التهاب به خصوص در ناحیه پروستات و مجاری ادراری را افزایش می دهد. این التهاب می تواند به متاستاز سلولی بی انجامد.

ورزش

ورزش منظم باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری را کاهش می دهد. به طور کلی با انجام ورزش ، از بیماری های بسیاری می توان دوری کرد که سرطان پروستات نیز یکی از آن هاست. دقت داشته باشید از آنجایی که این سرطان در افراد بالای 50 سال شایع تر است، انجام ورزش روزانه و که فراخور فرد باشد، کمک شایانی به حفظ سلامت ایشان می کند.
در صورت قرار دادن ورزش در روتین زندگی خود، احتمال بروز سرطان پروستات به شدت کاهش خواهید داد.

 سرطان پروستات و پیشگیری از آن

رابطه جنسی

خطر ابتلا به سرطان در کسانی که رابطه جنسی دارند سه برابر کمتر است. طبق تحقیقات مردانی که تعداد دفعات بیشتری در طول ماه انزال دارند، احتمال ایجاد سرطان پروستات در آن ها کمتر از مردانیست که در ماه تعداد دفعات کمی انزال دارند یا اصلا ندارند.
در واقع داشتن انزال، باعث خروج ترشحات از ناحیه تناسلی می شود. غده پروستات که وظیفه تولید اسپرم و دیگر ترشحات را دارد، در هنگام انزال تخلیه می شود که به حفظ سلامت غده کمک می کند.
البته در نظر داشته باشید، از آن جایی که احتمال سرطان پروستات در مردان بالای 50 سال بیشتر است، ارتباط انزال و سرطان پروستات در این دسته از افراد اهمیت بیشتری دارد که به زندگی جنسی سالم آن ها مربوط می شود.

رژیم غذایی مناسب

مصرف غذاهای سالم و پرهیز از غذاهای مضر از جمله نکاتی است که برای جلوگیری از بیماری ها باید انجام داد. در کنار این ها، در صورتی که در سن و موقعیتی قرار دارید که خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد، بهتر از مواد غذایی زیر به میزان بیشتری استفاده کنید:

  • گوجه فرنگی
  • غذاهای دریایی
  • بروکلی
  • مغزیحات
  • چای سبز و دم نوش های گیاهی
  • قارچ
مواد غذایی و سرطان پروستات

تشخیص زودهنگام سرطان پروستات

اگر می خواهید علائم سرطان پروستات را بشناسید، بهتر است درباره آن مطالعه کنید. پس از مطالعه آن و با توجه به آنچه گفته شد، چنانچه هر کدام از علائم فوق را مشاهده کردید بهتر است سریعاً به دکتر اورولوژیست مراجعه کنید. اگر تست های غربالگری و چکاپ های اورولوژی انجام شود، امکان تشخیص زودهنگام سرطان پروستات وجود دارد. به طور کلی شما برای انجام این غربالگری ها باید با پزشک فوق متخصص خود مشورت کنید تا شما را در این باره راهنمایی کند.

مطالب مرتبط