ناباروری مردان یکی از مشکلات آزار دهنده در حوزه علوم اورولوژی و تخصص های مرتبط با باروری و تولیدمثل است. ناباروری مردان به دلایل متفاوتی ایجاد شده و خوشبختانه امروزه به دلیل پیشرفت موفقیت آمیز بشر در این زمینه، توانسته است به کمترین آمار ممکن کاهش یابد.
ناباروری در ۱۵٪ زوجین رخ می دهد که می تواند به صورت اولیه یا ثانویه باشد. در اغلب موارد در صورتیکه رابطه جنسی منظم وجود داشته باشد در ۹۲٪ زوجین در طی یک سال بارداری رخ می دهد. ولی در اغلب موارد بعد از یک یا دو ماه رابطه محافظت نشده چنانچه بارداری رخ ندهد زوجین در جستجوی درمان بر می آیند. بررسی از نظر ناباروری معمولا بعد از ۶ماه عدم موفقیت شروع می گردد. مگر در مواردی نظیر سن بالای زوجین و یا درخواست زوجین جهت اطمینان از نظر امکان باروری که در چنین مواردی بررسی با یک آزمایش آنالیز اسپرم و معاینه شروع می گردد.
به منظور آشنایی بهتر با تعاریف، دلایل و درمان ناباروری های مردان با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: اورولوژیست کیست؟
ناباروری مردان چیست؟
خوشبختانه امروزه تعاریف و دلایل ناباروری های مردانه در جمعیت عموم مردم به موضوعی شناخته شده مبدل گردیده و تا حد بسیار زیادی بار روحی و مشکلات روانی ناشی از ناباروری بانوان را مرتفع نموده است. طبق تعاریف جهانی و سازمان های فعال در حوزه باروری زوجین، ناباروری مردان به عدم توانایی یک مرد در بارور نمودن زن یا توانایی باروری بدون استفاده از روش های پیشگیری از بارداری در طول یک سال رابطه جنسی سالم گفته می شود. نتایج حاصل از آخرین تحقیقات و گزارشات نشان داده است که ناباروری مردانه حدود 50 تا 60 درصد کل موارد ناباروری زوجین را به خود اختصاص داده و از مهمترین اهداف مطالعاتی و تحقیقاتی در این حوزه به شمار می آید.
دلایل ناباروری مردان چیست؟
ناباروری مردانه دلایل بسیار متفاوتی داشته و بسته به عامل ایجاد کننده نیز از درمان منحصر به فردی برخوردار خواهد بود. به شکل کلی دلایل اصلی و مهم ایجاد کننده ناتوانی باروری در مردان عبارتند از:
- اعتیاد به مصرف دخانیات، مشروبات الکلی و داروهای روان گردان
- مصرف برخی از داروهای هورمونی
- مصرف ناصحیح و بی رویه مکمل های بدنسازی و استروئیدهای آنابولیک
- شیمی درمانی و پرتودرمانی (رادیوتراپی)
- افزایش وزن بیش از حد
- ابتلا به هیپرتیروئیدیسم و یا هیپوتیروئیدیسم
- سبک زندگی ناصحیح و بی تحرکی مفرط
- کریپتورکیدیسم (نهان بیضگی)
- ابتلا به واریکوسل، فتق بیضه و مشکلات عروقی
- ابتلا به مشکلات هورمونی مربوط به غدد فوق کلیه
- مشکلات ارثی و سابقه ابتلا به بیماری های ژنتیکی
- اختلالات انزالی
- سابقه پیچش بیضه (تورشن)
- سابقه جراحی بیضه نزول نکرده
- سابقه زگیل تناسلی
- داروهای اعصاب
واریکوسل و مشکل ناباروری مردانه
واریکوسل یکی از عمده دلایل ایجاد کننده ناباروری مردانه در جمعیت زوجین جوان است. این عارضه به دنبال دلایل نامشخص و به دنبال اختلال در عملکرد سیاهرگ های داخل کیسه بیضه ایجاد خواهد شد. نتایج حاصل از تحقیقات بالینی در این زمینه نشان داده است که گشادی سیاهرگ های داخل کیسه بیضه، قادر به ایجاد آسیب در ساختار بیضه بوده و ریسک ابتلا به ناباروری مردان را افزایش خواهد داد. از اینرو توصیه می شود در صورت مشاهده علائم ایجاد شده به دنبال ابتلا به واریکوسل به دکتر اورولوژ مراجعه نموده و درمان ها را آغاز نمایید.
حتما بخوانید: درمان کرایوتراپی زگیل ناحیه تناسلی
اختلالات انزالی در ناباروری های مردان
متاسفانه اختلالات انزالی یکی دیگر از دلایل اصلی و بسیار مهم ناتوانی باروری در مردان بوده و به دنبال انسداد مجرای آوران اسپرم ایجاد خواهد شد. به شکل کلی اختلالات انزالی به دو شکل انسدادی و پس گرد اتفاق افتاده و ریسک ابتلا به ناباروری را افزایش خواهند داد. در اختلالات انزالی ایجاد شده به دنبال انسداد مجرای آوران اسپرم، مایع منی فاقد اسپرم و بدون کیفیت خواهد بود. در اختلالات انزالی ایجاد شده به شکل پس گرد، اسپرم تولید شده در مایع منی به مثانه وارد شده و به فضای بیرون تخلیه نخواهد شد.
تغییر در کیفیت پارامترهای اسپرم
ایجاد تغییرات نامطلوب در ساختار و مورفولوژی پارامترهای اسپرم، یکی از دلایل بسیار مهم و موثر در شکل گیری ناباروری مردان است. این تغییرات به شکل کاهش تعداد، کیفیت اسپرم، تغییر در شکل نرمال سر، دم و بدنه اسپرم اتفاق افتاده و ریسک ابتلا به ناباروری های مردانه را به شدت افزایش خواهد داد. این اتفاق معمولا به دنبال مصرف برخی از داروهای شیمیایی، مشروبات الکلی و قرارگیری در معرض عناصر، اشعه و ترکیبات مضر رخ خواهد داد.
تشخیص و درمان ناباروری های مردان
مراجعه به موقع و تشخیص زودهنگام ناباروری در مردان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و ریسک رضایت بخش بودن درمان را به شدت افزایش خواهد داد. از اینرو توصیه می شود در صورت مشاهده هریک از علائم مذکور و عدم موفقیت در باروری پس از یک سال به متخصص اورولوژی مراجعه نموده و پس از گذراندن مراحل تشخیصی بنا به نظر اورولوژ، درمان های اولیه را آغاز نمایید. خوشبختانه امروزه مشکل ناباروری زوجین دستخوش پیشرفت های بسیار زیادی شده و در بیشتر موارد به شکل کامل قابل درمان خواهد بود. همکاری هدفمند و الگوبرداری شده علم ارولوژی، دکتر اورولوژیست و مراکز فعال در زمینه ناباروری و درمان های آن، نتایج رضایت بخشی داشته و مشکل ناباروری های مردان را به شکل فوق العاده ای برطرف نموده است. مراجعه به متخصص کلیه، مجاری ادرار و اورولوژی از گام های اولیه در آغاز درمان این مشکل است.
حتما بخوانید: ناتوانی جنسی
آیا عقیم شدن درمان دارد؟
بله روش هایی برای درمان عقیم شدن وجود دارد . در درمان این مشکل دو موضوع را باید بدانید :
در اصل برای درمان ناباروری ، دو توصیه مهم داریم :
- برای درمان ناباروری باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. تمامی توصیه های آنها را پیگیری کرده و عمل کنید. در صورتی که به یک پزشک کم تجربه مراجعه کنید، مایوس شده و مجدد به دنبال پزشک دیگری خواهید رفت.
- در برخی موارد عقیم بودن با دارو و درمان قابل حل نیست و نیاز به جراحی خواهید داشت. عمل جراحی ممکن است برای بسیاری از افراد نگران کننده باشد اما برای حل مشکل گاهی تنها راه جراحی است.
سلام . بنده جوانی هستم 35 ساله در سن 17 سالگی مبتلا به ویروس اریون شدم و این باعث آتروفی شدن بیضه هایم شد در سن 27 سالکی متوجه کوچک شدن بیضه هایم شدم و با توجه به پایین بودن تستسترون خونم متخصص تجویز تزریق تستسترون داد و الان حدود 7 سال هست که تزریغ می کنم جناب آقای دکتر خواهش می کنم راهنمایی ام کنید بنده الان از نظر روحی در وضعیت وخیم هستم و زندگی ام در حال نابودی هست