مثانه ، عضو مهم در سیستم ادراری انسان است که نقش اصلی آن ذخیره و تخلیه ادرار می باشد. بروز تومور در این عضو ، می تواند به شکل های مختلفی نمایان شود و از نظر شدت و تاثیرات آن بر زندگی بیمار ، بسیار متغیر باشد. تومور مثانه می تواند خوش خیم یا بدخیم باشد و در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع ، به مشکلات جدی تری منجر گردد. در ادامه این مطلب از متخصص اورولوژی خوب در تهران دکتر داریوش محمدی ، به بررسی عوامل خطر، علائم ، روش های تشخیص و درمان های مختلف سرطان مثانه خواهیم پرداخت.
آشنایی بیشتر با تومور مثانه
تومور مثانه به رشد غیرطبیعی سلول ها در بافت مثانه گفته می شود که می تواند خوش خیم یا بدخیم باشد. سرطان مثانه ، که شکل بدخیم سرطان مثانه است ، یکی از شایع ترین سرطان ها در جهان است و عمدتاً از سلول های پوششی مثانه (سلول های انتقالی) آغاز می شود. این سرطان ممکن است به لایه های عمیق تر دیواره مثانه و در نهایت به سایر قسمت های بدن گسترش یابد.
تومورهای مثانه به دو دسته تومورهای مثانه مهاجم غیر عضلانی (NMIBT) و تومورهای مثانه مهاجم عضلانی (NMIBT) تقسیم می شوند. تومورهای مثانه مهاجم غیر عضلانی به طور عمده به لایه های داخلی محدود می شوند ، در حالی که تومورهای مثانه مهاجم عضلانی به لایه های عمیق تر دیواره مثانه نفوذ کرده و ممکن است به بافت های اطراف گسترش یابند. این تومورها اغلب از سلولهای اپیتلیال انتقالی مثانه شروع می شوند و می توانند با علائمی نظیر خونریزی در ادرار، تکرار ادرار، درد و سوزش در هنگام ادرار، و درد در ناحیه کمر یا شکم شناسایی شوند.
تومور خوش خیم مثانه
در ابتدا برای تشخیص سرطان از نوع خوش خیم ، پزشک معالج باید نتایج آزمایشات بیمار را مورد بررسی قرار دهد. منظور از تومور خوش خیم ، نوع غیر تهاجمی سرطان است. پزشکان از این نوع سرطان با عنوان ، سرطان سطحی مثانه یاد می کنند. یکی از ویژگی های بارز سرطان سطحی مثانه این است که تمایلی به رشد کردن و نزدیک شدن به بافت های دیگر ندارد و به سایر قسمت های بدن سرایت نمی کند. از انواع آن می توان به پاپیلوم ها و پاپیلوم های معکوس اشاره کرد. در هنگام ایجاد این عارضه علائمی مثل ، خون در ادرار و مشکلات مثانه ای را برای فرد ایجاد می کند. رشد این تومور ها تنها در مرکز مثانه رخ می دهد و از نوع پاپیلوم ها هستند و معمولا فقط یک مورد یافت می شود و اگر تومور های مسطحی در مثانه ، یافت شد آنها پاپیلوم های معکوس هستند.
تومور بدخیم مثانه
شاخصه بارز سرطان بدخیم مثانه ، سرعت رشد تومورها است که به صورت تهاجمی ، فعالیت می کنند. این رشد سریع ، باعث می شود بافت های زیرین مثانه نیز آسیب ببینند و درگیر شوند. در صورت متاستاز شدن تومور سرطانی مثانه و میزان توسعه یافتگی آن ، بیمار علائم متفاوتی را تجربه خواهد کرد. از جمله ؛
- احساس ضعف شدید در بدن
- بی اشتهایی و کاهش بسیار شدید وزن
- ورم کردن غیر طبیعی پاها
- احساس کردن درد در استخوان ها و ضعف عمومی بدن
از کجا بدانیم که تومور مثانه داریم ؟ توضیحات دکتر داریوش محمدی
راه های تشخیص تومور مثانه با دکتر داریوش محمدی
تشخیص سرطان مثانه از طریق چند مرحله مختلف انجام می شود که شامل آزمایش های ادرار، سیستوسکوپی، و تصویربرداری های پیشرفته است.
اولین گام در تشخیص تومور مثانه ، انجام آزمایش ادرار است که به منظور بررسی وجود خون در ادرار ، نشانگر مهمی برای وجود تومورهای مثانه است. اگر این آزمایش نتایج نامعقولی نشان دهد ، تحقیقات بیشتری می توان انجام داد تا به نتایج مفید تر دست یافت.
سپس ، سیستوسکوپی ممکن است انجام شود که به عنوان یک ابزار تشخیصی مستقیم استفاده بکار گرفته می شود. این روش امکان مشاهده داخل مثانه را فراهم می آورد تا به طور مستقیم تومورها یا نشانه های دیگر از بیماری را تشخیص دهد. در صورت لزوم ، نمونه برداری از بافت مثانه نیز انجام می شود تا با بررسی میکروسکوپیک ، نوع و شدت تومور مشخص شود.
برای تصویربرداری دقیق تر، سی تی اسکن و یا ام آر آی معمولاً برای ارزیابی گسترش تومور و تعیین مرحله بیماری استفاده می شوند. این تصاویر اطلاعات بیشتری ارائه می دهند که به پزشک کمک می کند تا نقشه ای دقیق از تومور و اثرات آن بر اطراف دیواره مثانه و بافت های مجاور را بررسی کند.
در نهایت ، پس از تشخیص دقیق ، برنامه های درمانی شامل جراحی برای برداشتن تومور ، شیمی درمانی و پرتو درمانی برای کنترل و تسکین علائم و ایمونوتراپی برای تقویت سیستم ایمنی بدن ممکن است از جانب دکتر داریوش محمدی بهترین متخصص اورولوژی در تهران تجویز شود.
تومور مثانه و علائم آن
- خونریزی در ادرار
- بروز برخی تغییرات در الگوی ادراری
- درد در ناحیه پایین شکم یا در نزدیکی آن
- ادرار متکرر و به مقدار کم
- احساس ادرار ناقص
- افزایش میل به ادرار
رو ش های اصلی درمان تومور مثانه با دکتر داریوش محمدی
سیستوسکوپی: یکی از روش های درمان برای برداشتن ضایعاتی است که به عضله های مثانه ورود پیدا نکرده اند و فقط در سطح مثانه مشاهده می شوند. بعد از برداشته شدن این ضایعات شیمی درمانی و تزریق داروی ایمونوتراپی برای بیمار تجویز می شود.
سیستکتومی: روش دیگری برای از بین بردن تومور های مثانه ، سیستکتومی رادیکال است. سرطان اگر دیواره های عضلانی مثانه را هم در گیر کند ، از این روش درمانی برای برداشتن مثانه نیز استفاده می شود. قبل از انجام این جراحی پزشک معالج چند جلسه شیمی درمانی را برای بیمار تجویز می کند.
شیمی درمانی: این روش به صورت وریدی تزریق می شود. انجام شیمی درمانی قبل از جراحی ، در کاهش سایز تومورها بسیار موثر است و بعد از جراحی باعث می شود اگر سلول سرطانی در بدن باقی مانده از بین برود. روش دیگری از شیمی درمانی وجود دارد که در صورتی که سرطان غیر قابل جراحی باشد و یا بیمار توان جراحی نداشته باشد از شیمی درمانی به تنهایی و یا به همراه رادیوتراپی به عنوان درمانی ابتدایی استفاده می شود.
تومور مثانه در مردان
این نوع سرطان در بدن آقایان بیشتر یافت می شود و در رتبه های ابتدایی سرطان در جهان قرار دارد و جالب است بدانید که با بالا رفتن سن در آقایان خطر ابتلا به این بیماری هم افزایش پیدا می کند. دلیل مبتلا شدن مردان به این سرطان استفاده بیش از حد از دخانیات ، مواد شیمیایی و داشتن عفونت ادراری است.
عوامل ایجاد تومور مثانه
کشیدن سیگار: مصرف بیش از حد سیگار باعث ایجاد آسیب های جدی در مثانه می شود. سلول های پوششی آن را تحت تاثیر خود قرار می دهد و باعث دگرگونی در ساختار آن می شود. این افراد بیشتر در معرض مبتلا شدن به تومور مثانه و یا سرطان مثانه هستند.
استفاده از مواد شیمیایی: ورود مواد خطرناکی مانند: آرسنیک موجود در رنگ ، چرم و حتی عطر ها به داخل مثانه باعث ایجاد تومور و یا حتی سرطان می شوند.
التهاب مزمن در مثانه:عفونت های درمان نشده مزمن مثانه ، خطر مبتلا شدن فرد به سرطان و یا تومور مثانه را افزایش می دهد.