علت ورم پروستات که به آن BPH نیز میگویند، مسئله ای است که ذهن مردانی که دچار این عارضه شده اند را به خود مشغول میکند. در صورتی که به دنبال یافتن علت ورم پروستات خود یا اطرافیان هستید، در این مقاله با ما همراه باشید تا دلایل احتمالی این بیماری را مورد بررسی قرار دهیم.
بیشتر بخوانید: اندازه طبیعی پروستات چند میلیمتر است؟
دلایل ورم پروستات
افزایش سن
با افزایش سن، این بیماری شایع تر میشود. مطالعات نشان داده است که شیوع BPH در مردان بالای 80 سال میتواند تا 90 درصد باشد. همزمان با افزایش سن تغییرات هورمونی نیز در مردان به طور محسوسی به وجود میآیند، به ویژه تغییرات در سطح هورمونهای جنسی مانند تستوسترون و استروژن که در ورم پروستات نقش دارند. با افزایش سن مردان، افزایش تدریجی سطح استروژن و کاهش سطح تستوسترون ممکن است منجر به بزرگ شدن غده پروستات شود. این عدم تعادل هورمونی میتواند تعادل بین رشد سلولی و مرگ سلولی در پروستات را مختل کند و منجر به هایپرپلازی شود.

عدم تعادل هورمونی
آندروژنها، به ویژه تستوسترون، نقش مهمی در ایجاد BPH دارند. تستوسترون توسط آنزیمی در بدن قویتر میشود و سپس روی غده پروستات تأثیر گذاشته، رشد آن را تحریک میکند و منجر به ورم آن میشود.
استروژن که یک هورمون زنانه در نظر گرفته میشود، بر بزرگ شدن غده پروستات نیز تأثیر دارد. با افزایش سن مردان، به دلیل تبدیل تستوسترون به استروژن توسط آنزیم آروماتاز، سطح استروژن به تدریج افزایش مییابد. استروژن میتواند تکثیر سلولی و رشد بافت در پروستات را تقویت کند و به طور بالقوه ای علت ورم پروستات باشد.
تعادل بین آندروژنها و استروژن برای حفظ عملکرد طبیعی پروستات بسیار مهم است. عدم تعادل بین این هورمونها ممکن است منجر به ورم پروستات شود.
ژنتیک و ورم پروستات
شواهدی وجود دارند که نشان میدهند عوامل ژنتیکی در ورم پروستات نقش دارند. چندین مطالعه، تغییرات ژنتیکی خاصی را شناسایی کرده اند که با افزایش خطر ابتلا به این بیماری مرتبط است. این عوامل ژنتیکی میتوانند بر جنبههای مختلف رشد پروستات، متابولیسم هورمونها و التهاب تأثیر بگذارند و به ایجاد BPH منجر شوند.
به این معنی که افراد با سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری در معرض خطر بیشتری هستند. این امر نشان میدهد که عوامل ژنتیکی در ایجاد BPH نقش دارند.
التهاب در پروستات
التهاب مزمن در پروستات با ابتلا به ورم پروستات رابطهی مستقیمی دارد. التهاب در غده پروستات میتواند باعث ایجاد یک سری رویدادهای سلولی و مولکولی شود که باعث بزرگ شدن پروستات کمک میشوند. اعتقاد بر این است که التهاب مزمن تعادل بین تکثیر سلولی و مرگ سلولی را مختل میکند و منجر به رشد بیش از حد بافت پروستات میشود که در BPH مشاهده میشود.

عدم تعادل انتقال دهندههای عصبی
سیستم عصبی سمپاتیک و پاراسمپاتیک در تنظیم رشد پروستات نقش دارند. سیستم عصبی سمپاتیک که اغلب پاسخ “جنگ یا گریز” نامیده میشود، انقباض عضلهای در پروستات را تحریک میکند و در نگه داشتن ادرار نقش دارد. از سوی دیگر، سیستم عصبی پاراسمپاتیک، که به عنوان پاسخ “استراحت و هضم” شناخته میشود، عضله پروستات را شل میکند و امکان ادرار را فراهم میکند.
عدم تعادل در فعالیت این دو سیستم میتواند تنظیم طبیعی رشد پروستات را مختل کند و منجر به ورم پروستات شود. به عنوان مثال، یک سیستم عصبی سمپاتیک بیش فعال و یا یک سیستم عصبی پاراسمپاتیک کم کار میتواند منجر به افزایش انقباض عضلات صاف در پروستات شود و باعث علائم ادراری مرتبط با BPH شود.
سایر انتقال دهندههای عصبی مانند سروتونین و دوپامین نیز ممکن است در BPH نقش داشته باشند. سطوح تغییر یافته یا اختلال در تنظیم این انتقال دهندههای عصبی میتواند تعادل بین ماهیچههای پروستات را مختل کند و منجر به بزرگ شدن غده پروستات شود.
انسداد خروجی مثانه
با بزرگ شدن غده پروستات، مجرای ادرار، لولهای که ادرار را از مثانه خارج میکند، فشرده میشود. این انسداد میتواند منجر به علائم ادراری مانند جریان ضعیف ادرار، تکرر ادرار و مشکل در تخلیه کامل مثانه شود. با گذشت زمان، عضلات مثانه ممکن است بیش از حد فعال و ضخیم شوند و انسداد را بدتر کنند. انسداد خروجی مثانه، که اغلب توسط BPH ایجاد میشود، می تواند به طور قابل توجهی بر عملکرد ادرار تأثیر بگذارد و به علائم مرتبط با BPH منجر شود.
بیشتر بخوانید: علائم و نشانه های سرطان پروستات چیست؟
سندروم متابولیک
سندرم متابولیک، مجموعه ای از شرایط از جمله چاقی، فشار خون بالا، قند خون بالا و سطوح غیرطبیعی کلسترول است که با افزایش خطر ابتلا به BPH مرتبط است. تصور میشود که سندرم متابولیک باعث التهاب مزمن، عدم تعادل هورمونی و مقاومت به انسولین میشود که همگی میتوانند در ابتلا و حاد شدن ورم پروستات نقش داشته باشند.
مصرف برخی داروها
برخی از داروهایی که برای درمان فشار خون تجویز میشوند، ممکن است با تاثیر بر عضلات مثانه و دیگر بخشها، منجر به ورم پروستات شوند.

نتیجه گیری
دلایلی که در این مقاله بررسی شدند، تنها علل مبتلا به ورم پروستات نیستند و در صورتی که به این بیماری مبتلا شده اید و یا علائم مشکوکی دارید، برای بررسی علت ورم پروستات خود فورا باید به یک اورولوژیست مراجعه کنید.
حتما بخوانید: سرطان پروستات
سوالات متدوال علت ورم پروستات
خیر، بزرگ شدن پروستات (BPH) با سرطان پروستات متفاوت است. BPH یک بیماری غیر سرطانی است که در آن غده پروستات بزرگ میشود و منجر به علائم ادراری میشود. از سوی دیگر سرطان پروستات شامل رشد سلولهای بدخیم در غده پروستات است. در حالی که BPH و سرطان پروستات میتوانند همزمان وجود داشته باشند.
در حالی که رابطه دقیقی بین این دو به طور کامل شناخته نشده است، برخی از عوامل سبک زندگی ممکن است بر خطر یا پیشرفت ورم پروستات (BPH) تأثیر بگذارند. چاقی، عدم فعالیت بدنی و رژیم غذایی نامناسب با خطر ابتلا به ورم پروستات مرتبط است. از سوی دیگر، یک سبک زندگی سالم که شامل ورزش منظم، یک رژیم غذایی متعادل و حفظ وزن سالم است میتواند به کاهش خطر ابتلا یا شدت علائم ورم پروستات کمک کند.
