اندازه طبیعی پروستات چند میلیمتر است؟

سرطان پروستات
آنچه می خوانید...

در این مقاله به بررسی اندازه طبیعی پروستات پرداخته ایم. ولی قبل از هر چیز، پروستات در علم اورولوژی، یک غده کوچک در سیستم تولید مثل مردان است. در جلوی راست روده، زیر مثانه قرار دارد و مجرای ادرار را که لوله ای است که ادرار از آن به خارج از بدن خارج می شود، احاطه می کند. عملکرد اصلی پروستات که به اندازه شاه بلوط است؛ ترشح بخشی از مایع منی می باشد که با اسپرم ترکیب شده و باعث تشکیل منی می شود. در صورت مشاهده هر گونه مشکل در این عضو باید به دکتر اورولوژ، متخصص اورولوژی و یا دکتر اورولوژیست مراجعه نمایید.

پروستات

وزن و اندازه طبیعی پروستات چقدر است؟

پروستات بزرگسال سالم حدود 20 تا 25 گرم وزن و تقریباً 4 سانتی متر (40 میلیمتر) عرض، 3 سانتی متر (30 میلیمتر) طول و 2 سانتی متر (20 میلیمتر) ضخامت دارد.

حتما بخوانید: برای التهاب پروستات چه بخوریم؟

اندازه طبیعی پروستات

1- آلت تناسلی مرد    2- مجرای ادرار    3- بیضه    4- کیسه بیضه    5- مثانه

6- کیسه منی    7- غده پروستات    8- مقعد    9- رکتوم

اندازه طبیعی پروستات

اندازه طبیعی پروستات تا نیمی از زندگی فرد (حدود 40 سال) ثابت می ماند. اندازه این اندام را می توان با کلماتی مانند “کوچک”، “متوسط” یا “بزرگ” توصیف کرد. با این حال، اورولوژیست ها برای توصیف آن از حجم و نه از وزن استفاده می کنند. از سونوگرافی برای اندازه گیری این داده ها استفاده می شود. پروستات را می توان اینگونه توصیف نمود: به شکل شاه بلوط ، اندازه معمول آن 3 سانتی متر (30 میلیمتر) ارتفاع و 4 سانتی متر (40 میلیمتر) عرض دارد. حجم معمول آن 20 سانتی متر مکعب برای حدود 20 گرم است. البته این داده ها ممکن است از یک شخص به شخص دیگر تغییر کنند.

حجم طبیعی پروستات چقدر است؟

حجم طبیعی پروستات های کوچک 30 میلی لیتر تا 40 میلی لیتر و وزن آن 20 گرم تا 70 گرم است. حجم طبیعی پروستات متوسط 40 میلی لیتر تا 80 میلی لیتر و وزن آن 20 گرم تا 125 گرم است. حجم یک پروستات بزرگ 40 میلی لیتر تا 100 میلی لیتر و وزن آن 40 گرم تا 125 گرم است.

در حدود 40 سالگی، غده پروستات شروع به رشد می کند. با هایپرپلازی خوش خیم پروستات (یک بیماری خفیف)، اندازه غده می تواند 4 تا 5 برابر در مقایسه با اندازه اولیه آن افزایش یابد.

حتما بخوانید: علائم و نشانه های سرطان پروستات چیست؟

روش پرینه آل

بیماری های پروستات

در طی تکامل، برخی از اختلالات می توانند بر پروستات تأثیر بگذارند. پروستاتیت یک عفونت پروستات، آدنوم پروستات است که به آن هیپرپلازی پروستات خوش خیم (BPH) نیز گفته می شود. التهاب پروستات (بزرگنمایی غیر عادی) و سرطان پروستات (تولید مثل سلولهای غیرطبیعی و بدخیم) است.

پروستاتیت

اصطلاح پروستاتیت – یا عفونت پروستات – به تورم پروستات گفته می شود که معمولاً در مردان بین 30 تا 50 سال رخ می دهد. از آنجا که پروستات با مجاری ادراری و دستگاه تناسلی مرتبط است، یک آلودگی باکتریایی مجرای ادرار و بلکه عفونت کل مجاری ادراری (مثانه، مجرای ادرار، کلیه ها) ممکن است باعث پروستاتیت شود. در سال 2005، یک مطالعه، میزان بروز پروستاتیت را در 1.26 مورد در هر 1000 مرد در سال ارزیابی کرد. بیشتر علائم شایع تب، علائم ادراری (تمایل مکرر به دفع ادرار، احساس سوزش، ادرار متناوب و …)، درد پایین شکم، درد عضلانی یا پروستات دردناک در معاینه رکتال دیجیتال است. پروستاتیت با آنتی بیوتیک درمان می شود.

آدنوم

آدنوم پروستات یا هیپرتروفی خوش خیم پروستات (BPH)، افزایش غیرطبیعی حجم آن نسبت به اندازه طبیعی پروستات است. این عارضه، خوش خیم است و اغلب هنگامی که علائم ادراری مانند تکرر ادرار، نشت ادرار یا اختلال عملکرد جنسی ایجاد می کند، تشخیص داده می شود. آدنوم بزرگ شدن پروستات است که مجرا را فشرده و علائم ایجاد می کند. نیمی از پروستاتیت غربال شده منجر به درمان پزشکی هیپرتروفی خوش خیم پروستات (BPH) می شود. به طور متوسط، از هر 10 مرد یک نفر به درمان جراحی BPH خود نیاز دارد. بروز بیماری با افزایش سن افزایش می یابد. BPH در بیش از 80٪ مردان بالای 80 سال رخ می دهد. اما تغییرات ناشی از این پدیده برای همه مردان مشکلی ایجاد نخواهد کرد. در صورت عدم وجود عوارض (احتباس، عفونت، نارسایی کلیه …)، درمان پزشکی اولین رویکرد است. در گام دوم، یک جراحی مجاری ادرار صحیح و مناسب آنرا رفع و بازیابی می کند.

سرطان پروستات

بدن انسان از سلول هایی تشکیل شده است که در طول زندگی تقسیم و تولید مثل می کنند. گاهی اوقات سلول های تازه ایجاد شده معیوب هستند. و همچنین تکثیر می شوند و سلولهای غیرطبیعی و بدخیم بیشتری ایجاد می کنند که به اصطلاح سرطان نامیده می شوند. اکثر سرطان های پروستات آدنوکارسینوم هستند. آنها از سلولهای پوشش پروستات ایجاد می شوند.

سرطان پروستات شایع ترین سرطان در مردان است که بیش از 1 میلیون مورد جدید هر ساله در سراسر جهان تشخیص داده می شود. با این حال، از آنجا که سرطان پروستات یک بیماری آهسته پیشرونده است که مردان پیر را تحت تأثیر قرار می دهد، مرگ و میر ناشی از این بیماری متوسط است.

حتما بخوانید: جراحی پروستات بدون برش جراحی TURP

تشخیص زودهنگام

خطر ابتلا به سرطان پروستات با افزایش سن افزایش می یابد: پس از 45 سالگی در صورت داشتن سابقه خانوادگی و از 50 سالگی به بعد در مورد هر شخص دیگری امکان پذیر است. تمام سرطان های پروستات از شدت یکسانی برخوردار نیستند: 80٪ در مرحله اولیه و محلی کشف می شوند. پیشرفت بیماری معمولاً کند است. سرطان پروستات معمولاً با علائم خاصی همراه نیست. می توان آن را در طی غربالگری توصیه شده یا در طی پیگیری آدنوم پروستات تشخیص داد.

غربالگری سرطان پروستات شامل چندین معاینه مانند: آزمایش خون PSA، معاینه دیجیتال رکتال و تاریخچه پروستات است. تشخیص باید با انجام یک سری معاینات تصویربرداری برای ارزیابی مرحله ای اصلاح شود. هدف از ارزیابی مرحله ای، تعیین دقیق سرطان در موضعی بودن آن (یعنی کاملاً در غده پروستات) یا گسترش آن است. پس از تشخیص سرطان، متخصص اورولوژی استراتژی درمان را با بیمار در میان می گذارد.

عوامل خطر سرطان پروستات

برخی از شایع ترین عوامل خطر پروستات عبارتند از:

  • سن
  • عوامل ارثی
  • منشأ قومی
  • رژیم چربی
  • عوامل دیگر: کم تحرکی، چاقی و …

برای کسب اطلاعات بیشتر به مقالات سایت دکتر داریوش محمدی، بهترین متخصص اورولوژی در جنت آباد مراجعه فرمایید.

پرسش و پاسخ برای اندازه طبیعی پروستات

اندازه گیری های مختلفی برای پروستات وجود دارد. ولی به صورت میانگین برای افراد بین 60 تا 70 سال به صورت زیر می باشد: عرض 46.69±5.10 میلیمتر ارتفاع 33.50±5.91 میلیمتر طول 41.13±6.18 میلیمتر برای کسب اطلاعات بیشتر، بر روی لینک بالا (مطلب کامل مربوط به این بحث در سایت) کلیک کرده و آنرا مطالعه فرمایید.
بزرگ شدن پروستات به معنی بزرگتر شدن غده است. بزرگ شدن پروستات تقریباً با افزایش سن برای همه مردان اتفاق می افتد. بزرگ شدن پروستات اغلب هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) نامیده می شود. این سرطان نیست و خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش نمی دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر، بر روی لینک بالا (مطلب کامل مربوط به این بحث در سایت) کلیک کرده و آنرا مطالعه فرمایید.
پروستات بزرگسال سالم حدود 20 تا 25 گرم وزن و تقریباً 4 سانتی متر عرض، 3 سانتی متر طول و 2 سانتی متر ضخامت دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر، بر روی لینک بالا (مطلب کامل مربوط به این بحث در سایت) کلیک کرده و آنرا مطالعه فرمایید.
نتایج این تجزیه و تحلیل بر اساس 1763 شرکت کننده انجام شده است. در این تحقیق برای مردان 50-80 ساله میانگین کل پروستات به طور مداوم از 24 به 38 سی سی و میانگین غلظت PSA از 1.1 به 2.5 نانوگرم در میلی لیتر افزایش می یابد. برای کسب اطلاعات بیشتر، بر روی لینک بالا (مطلب کامل مربوط به این بحث در سایت) کلیک کرده و آنرا مطالعه فرمایید.
بر اساس شواهد و یافته های علمی، جراحی را معمولا برای پروستات های بین 35 تا 80 میلی لیتر توصیه می کنند. با توجه به شواهد بالینی موجود، بیش از این حد، به نظر می رسد که جراحی باز تنها گزینه برای درمان BPH باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر، بر روی لینک بالا (مطلب کامل مربوط به این بحث در سایت) کلیک کرده و آنرا مطالعه فرمایید.
علت بزرگ شدن پروستات ناشناخته است، اما اعتقاد بر این است که با بالا رفتن سن و همچنین با تغییرات هورمونی مرتبط است. تعادل هورمون های بدن با افزایش سن تغییر می کند و این ممکن است باعث رشد غده پروستات شود. برای کسب اطلاعات بیشتر، بر روی لینک بالا (مطلب کامل مربوط به این بحث در سایت) کلیک کرده و آنرا مطالعه فرمایید.

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر داریوش محمدی

متخصص اورولوژی
فوق تخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری،
فلوشیپ اندویورولوژی