کیست آدرنال (غده فوق کلیه) از مشکلات نادری است که بیشتر در افراد میانسال ایجاد می شود و مهمترین نشانه آن را می توان درد در ناحیه شکم دانست. شایع ترین نوع این نوع کیست ها را می توان کیست های کاذب و اپیتلیالی دانست. برای درمان این مشکل، بیمار باید به یک متخصص کلیه مراجعه کند تا با سی تی اسکن و MRI کیست تشخیص داده شود.
غده فوق کلیوی
غدد فوق کلیه در واقع غده های درون ریزی هستند که هورمون های مختلفی اعم از آدرنالین، استروئید آلدوسترون و کورتیزول را ایجاد می کنند. این غده ها در قسمت بالای کلیه وجود دارند که با داشتن یک قشر خارجی، هورمون های استروئیدی و مدولای داخیل را تولید می کنند. پوسته آدرنال که روی غده ها قرار دارد نیز از سه قسمت fasciculata ،glomerulosa و reticularis تشکیل شده است.
این غدد می توانند سه نوع هورمون اصلی به نام های مینرالوکورتیکوئید، آندروژن و گلوکورتیکوئید را تولید کنند که به ترتیب در تنظیم فشار خون اسمزی، تنظیم سوخت و ساز و تولید هورمون های جنسی نقش موثری دارند. با توجه به معرفی اجمالی که در رابطه با این غدد داشتیم، در ادامه می خواهیم به معرفی کیست آدرنال (غده فوق کلیه) بیشتر بپردازیم.
کیست آدرنال
کیست آدرنال (غده فوق کلیه) می تواند از جمله مشکلات نادر مرتبط با غدد فوق کلیوی باشد که برای افراد مختلف به وقوع می پیوندد. این بیماری بیشتر برای افرادی بالغ رخ می دهد و می توان دوره سنی بیماران آن را میانسالی در نظر گرفت. رایج ترین مشکلاتی که در اثر کیست آدرنال ایجاد می شود را می توان کیست های کاذب و کیست های اپیتلیالی دانست. یکی از نکات مهمی که در رابطه با کیست آدرنال می توان گفت، آن است که این بیماری می تواند در مراحل اولیه به خوبی درمان شود اما مراجعه کنندگانی که این مشکل را دارند در مراحل اولیه نبوده و بیماری آنها محدود به غدد کلیوی نمی باشد.
کیست آدرنال (غده فوق کلیه) می تواند پس از ایجاد شدن توسط دکتر اورولوژیست مورد تشخیص قرار گیرد که پس از آن می تواند به اندام های مجاور نیز نفوذ پیدا کرده و می تواند مشکلات بیشتری را برای بدن ایجاد کند. تشخیص و درمان این نوع بیماری می تواند توسط متخصص آن یعنی دکتر اورولوژ انجام شود.
کیست های ادرنال اغلب بی علامت هستند و به صورت اتفاقی حین بررسی های تصویر برداری به دلایل دیگر کشف میشوند و باعث نگرانی در بیماران میشوند. اگرچه اغلب این کیست ها در غدد فوق کلیوی بی علامت و کوچک هستند ولی انجام آزمایشات خون و ادرار و بررسی رادیولوژیک از نظر احتمال ضایعات سرطانی در محل کیست ضروری میباشد .
در مواردیکه کیستها بزرگ یا علامتدار باشند یا در آزمایشات ترشح هورمون داشته باشند برداشتن کامل کیست با جراحی باز یا درصورت امکان لاپاروسکوپی اقدام بعدی میباشد.
مراحل بیماری کیست آدرنال (غده فوق کلیه)
همواره بیشتر بیماری ها در طول یک پروسه به صورت آرام پیش می روند که این فرصت را به ما می دهند تا بتوانیم آنها را درمان کنیم. اما با این حال بیشتر این نوع بیماری ها بدون علائم و نشانه هستند. مراحلی که می توان در رابطه با این بیماری ذکر نمود، عبارتند از:
- در مرحله اول باتوجه به عواملی از جمله اندازه غدد کلیوی، انتقال بیماری به سایر اندام ها و میزان آسیب بافت ها، کیست آدرنال (غده فوق کلیه) توسط متخصص اورولوژی تشخیص داده شود.
- در مرحله بعدی نیاز به سی تی اسکن از شکم دارید که ممکن است MRI نیز انجام شود تا اطلاعات بیشتری راجع به کیست جمع آوری گردد. در این مرحله متخصص اورولوژ می تواند وضعیت پیشرفت کیست را مشاهده کند.
- مرحله بعد درمان مشکل است که با توجه به تشخیص پزشک ارولوژ باید انجام شود. قاعدتا پزشک باید اقدام به برداشتن این کیست از طریق جراحی نماید.
علائم و نشانه ها
به طور کلی علائم و نشانه ها می تواند در افراد با توجه به اختلال ایجاد شده متفاوت باشد. با این حال از جمله علائم و نشانه های بیماری می توان گفت:
- درد در شکم و کاهش وزن که می تواند در اثر این بیماری ایجاد شود و علت آن را می توان تولید بیش از حد هورمون ها دانست.
- آنمی یا کم خونی در بیمار
- عدم اشتها و حالت تهوع که می تواند همراه با اسهال، یبوست و استفراغ باشد.
- سرگیجه هنگام ایستادن یا درد های عضلانی و همچنین درد در مفاصل
همچنین از عوارض این بیماری و عوارض برداشتن غده فوق کلیوی می توان گفت:
- خونریزی درون کیست
- التهاب های مزمن
- آنمی
- خونریزی درون کیست یا خونریزی داخلی
جمع بندی
در یک جمع بندی می توان گفت کیست آدرنال از مشکلات مرتبط با غدد کلیوی است که در غالب موارد می تواند علائم بالینی نداشته باشد. این مشکل از طریق دکتر ارولوژیست یا متخصص کلیه و غدد به کمک سی تی اسکن و MRI تشخیص داده می شود که تشخیص آن دشوار بوده و پس از شناسایی، باید از بدن بیمار خارج شود.
درمان با جراحی انجام می شود و توده ها و کیست آدرنال باید از بدن خارج شود. مهمترین عارضه و مشکلی که کیست های ادرنال ایجاد می کنند را می توان خونریزی درون کیست دانست که منجر به خونریزی داخلی و مشکلات خطرناک تر می شود.
شاید برای شما هم سوالات اورولوژی زیادی در این رابطه پیش پیش آمده باشد. مثل: اگر تومور آدرنال فوق کلیه را جراحی نکنیم چه اتفاقی می افتد؟ کیست ادرنال خطرناک است؟ تومور غده فوق کلیه چیست؟ علائم کم کاری غدد فوق کلیوی؟ کار غده فوق کلیه چیست؟ درمان فوری غدد فوق کلیوی؟ غذاهای مضر برای غدد فوق کلیوی؟ و … برای مطالعه مقالاتی در این رابطه و همچنین صدها مطلب مفید دیگر، با سایت دکتر داریوش محمدی بهترین متخصص اورولوژی در جنت آباد همراه باشید.
با سلام
من یک بیمار 46 ساله هستم که یک ندول 10*5 میلی متری در اندام داخلی آدرنال چپم وجود دارد که افت سیگنال قابل توجهی را در توالی خارج از فاز مطابق با آدنوم آدرنال نشان می دهد. آیا خطرناکه ؟ و اینکه به چه دکتری برای شروع درمان مراجعه کنم چون بدون علایم و در یک چکاپ ام ار آی مشخص شده . دکتر ارولوژ برم ؟ یا متخصص غدد؟