عمل پروستات راه حلی برای درمان آن دسته از بیماری های مربوط به پروستات است که با دارو قابل درمان نیستند و تنها با جراحی می توان آن ها را درمان کرد. بیماری هایی مانند هایپرپلازی و سرطان پروستات نیاز به عمل دارند. در این مقاله از بهترین دکتر اورولوژ در تهران دکتر داریوش محمدی با ما همراه باشید تا جراحی پروستات و انواع آن را مورد بررسی قرار دهیم.
انواع روش جراحی پروستات با دکتر محمدی در تهران
یکی از روشهای جراحی پروستات، پروستاتکتومی است که در این روش قسمتی و یا کل این غده برداشته میشود. از این روش عموما برای سرطان پروستات و غدههایی که بسیار بزرگ شده اند استفاده میشود.
جراحی لیزری پروستات
چنانچه بافت پروستات آسیب ببیند و مانع عبور طبیعی ادرار شود با استفاده از جراحی لیزری بدون هیچگونه زخم و خونریزی بافت را از بین میبرند.
جراحی اندوسکوپیک
این روش جراحی نیز مانند جراحی لیزری عمل میکند. جراحی اندوسکوپیک، بدون هیچگونه برش و بخیه انجام میشود. به این صورت که یک لوله بسیار باریک و قابل انعطاف را از نوک آلت تناسلی وارد بدن میکنند تا به بافت پروستات برسد و آن را برش دهد، سپس به همین شکل اقدامات دیگر را نیز انجام میدهند.
جراحی لاپاراسکوپیک
کم خطر ترین روش جراحی برای دسترسی به پروستات، عمل لاپاراسکوپیک است. این جراحی پروستات به دو شیوه انجام میشود:
- پروستاتکتومی رادیکال با لاپاروسکوپی با کمک ربات: در این روش عمل پروستات با استفاده از بازوی رباتیکی و یک دوربین که به ربات متصل است جراحی انجام میشود. به دلیل استفاده از ربات دقت در فرآیند جراحی بالا بوده و بدون هیچگونه عوارضی مانند درد و خونریزی انجام میشود. سرعت عمل در این روش بالا بوده و زمان جراحی نسبت به دیگر روشها کوتاهتر است.
- پروستاتکتومی رادیکال با لاپاروسکوپی: در این روش نیاز به برشهای کوچک روی ناحیه مورد نظر است تا بتوان دوربینها و ابزارهای مخصوص را از آن عبور داد و اعضا و محیط داخلی بدن را در حین جراحی مشاهده کرد.
برداشتن مجاری ادرار از پروستات (TURP)
این عمل اغلب برای درمان مردان با بزرگ شدن پروستات غیر سرطانی به نام هایپرپلازی خوش خیم پروستات استفاده میشود. گاهی اوقات از این روش برای کمک به تسکین مشکل ادرار افرادی که مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته هستند استفاده میشود. اما این به این معنی نیست که از روش TURP برای بهبود سرطان استفاده شود.
پروستات در نوجوانان
بروز بیماری پروستات در نوجوانان بسیار نادر است، به طوری که از هر صد هزار نفر، تنها دو نفر ممکن است به آن مبتلا شوند. تحقیقات انجام شده در ایالات متحده نشان میدهد که امروزه این بیماری در سنین ۳۵ تا ۳۹ سال بسیار شایع شده است. با این حال، مردانی که زیر ۳۵ سال سن دارند، به مراتب کمتر به این بیماری دچار میشوند.
چه عواملی میتوانند به افزایش احتمال ابتلا به بیماری پروستات کمک کنند؟
- رژیمهای غذایی سرشار از گوشت قرمز و فرآوردههای گوشتی میتوانند برای بیماری پروستات مضر باشند و آن را تشدید کنند.
- مصرف مقدار زیاد لبنیات نیز در تشدید این بیماری نقش دارد.
- استفاده از چربیهای جامد خوراکی میتواند باعث تشدید این بیماری شود.
- مصرف الکل و محصولات مرتبط با آن میتواند آسیب بیشتری به فرد وارد کند.
پیشگیری از مشکلات پروستات و عدم نیاز به جراحی پروستات
مطالعات فراوانی برای پیدا کردن راه حلهایی در جهت پیشگیری از پروستات انجام شده است که نتایجی از آنها به دست نیامده و عملاً راهی برای پیشگیری از بیماری پروستات وجود ندارد. تنها راه پیشگیری این است که در هنگامی که علائم پروستات را در مجاری ادراری خود احساس کردید برای معاینه و درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید تا بتوانید از پیشروی بیماری و مشکلات بعدی آن جلوگیری نمایید. رعایت رژیم غذایی مناسب به شما کمک میکند تا از مبتلا شدن زود هنگام به بیماریهای پروستات جلوگیری کنید، پس همیشه تغذیه سالم را اولویت قرار دهید.
علت همه گیر شدن بیماری پروستات در مردان چیست؟
مردان با افزایش سن هورمون هایشان تغییر و تعادل هورمون ها بهم می ریزد. این امر باعث رشد غده پروستات می شود. در ادامه به سایر علت های ابتلا به این عارضه در آقایان می پردازیم:
- دیابت
- بیماری قلبی
- سبک زندگی ناسالم
- سابقه خانوادگی
- عفونت باکتریایی
مراحل عمل جراحی پروستات در تهران
پروستاتکتومی رادیکال رتروپوبیک استاندارد : در این روش جراح خوب پروستات در تهران دکتر داریوش محمدی از پایین شکم ( زیر ناف ) تا بالای استخوان شرمگاهی برشی ایجاد می کند. غده پروستات را با دقت طوری که به اعصاب ها آسیب وارد نشود ، همراه با بافت های اطرافش ، از محل خارج می کند و بخیه می زند. در این روش احتمال بروز خطا و مشکل در عصب ها کمتر است ، به همین علت ایراد در نعوظ و کنترل مثانه به ندرت پیش می آید.
جراحی پروستات ساده : بعد از اثر گذاشتن داروی بی حسی ، پزشک جراح آندوسکوپ مجهز به دوربین را از راه نوک آلت وارد راه مثانه و پروستات می کند. سپس لوله کاتتر فولی را وارد نوک آلت کرده و به سمت مثانه می برد. بعد از تکمیل فرایند تخلیه ادرار ، جراح زیر ناف را برش می دهد و تا مثانه ادامه می دهد و اگر بیمار دچار فتق باشد آن را رفع می کند. در نهایت از راه سوراخ های ایجاد شده یک لوله برای تخلیه داخل مثانه جای گذاری و لوله دیگری را در محلی که پروستات قبلا در آن جا قرار داشته ، جاسازی می کند.
پروستاتکتومی رادیکال روباتیک : در این روش پروستات به کمک دو دستگاه کنترل دستی انجام می شود. تصویر سه بعدی ناحیه جراحی را برای جراح به نمایش می گذارد تا پروسه جراحی با دقت و تمرکز بالا تری انجام شود. این روش سبب بهبود سریع تر ، کنترل ادرار و حفظ توانایی جنسی بیمار می شود. بیمار با رعایت نکات بعد از جراحی بین دو تا چهار هفته زمان می برد تا سلامتی جسمی خود را به دست آورد.
مراقبتهای بعد از جراحی پروستات
بعد از عمل پروستات چه اتفاقی میافتد؟ پس از عمل پروستات و بازیابی هوشیاری، میتوانید از پزشک خود بپرسید که چه مدت در بیمارستان خواهید ماند. معمولاً بستری بودن چند روزه در بیمارستان (بسته به روش عمل پروستات) لازم است. با افزایش شدت تهاجمی بودن جراحی، این زمان بستری ممکن است بیشتر شود و با کاهش شدت تهاجمی بودن جراحی، این زمان کاهش مییابد. سایر مراقبتها و احتیاطهای لازم پس از جراحی پروستات شامل موارد زیر است:
هماهنگی لازم برای زمان ترخیص از بیمارستان و بازگشت به خانه از قبل انجام شود، زیرا نمیتوانید بلافاصله پس از جراحی رانندگی کنید. اگر جراحی در شهری غیر از محل زندگی شما انجام شده است، داشتن یک همراه مفید خواهد بود. همچنین، اگر در خانه تنها هستید، حضور یکی از اعضای خانواده یا دوستان میتواند مفید باشد.
محدودیتهای فعالیت بعد از جراحی پروستات: ممکن است تا چند هفته پس از جراحی نتوانید کار کنید یا فعالیتهای سنگین انجام دهید که ممکن است برای شما خطرناک باشند. در این زمینه باید از پزشک خود بپرسید که چه مدت زمان برای بهبودی و گذراندن دوره نقاهت نیاز دارید.
چه علائمی نشان دهنده بزرگ شده پروستات هستند؟
- تکرر ادرار
- شب ادراری (نوکتوری)
- سوزش ادرار
- قطره قطره آمدن ادرار
- عدم تخلیه کامل ادرار
در چه صورتی جراحی پروستات ضروری است؟
جراحی پروستات ممکن است در شرایط زیر ضروری باشد:
سرطان پروستات
جراحی یکی از گزینههای درمانی اولیه برای سرطان پروستات موضعی است. ممکن است شامل برداشتن کل غده پروستات (پروستاتکتومی) یا برداشتن بخش سرطانی پروستات (پروستاتکتومی جزئی) باشد. تصمیم برای انجام عمل جراحی به عوامل مختلفی از جمله مرحله و حالت تهاجمی سرطان، سلامت کلی بیمار و ترجیحات آنها بستگی دارد.
هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH)
در صورتی که درمانهای محافظه کارانه مانند دارو نتواند علائم را کاهش دهد یا عوارضی ایجاد شود، ممکن است جراحی برای هیپرپلازی توصیه شود. هدف جراحی برداشتن یا کاهش بافت اضافی پروستات است که جریان ادرار را مسدود میکند. برداشتن پروستات از طریق مجرای ادرار (TURP) یک عمل رایج برای هیپرپلازی است.
احتباس ادراری
اگر فردی دچار احتباس ادراری شود (ناتوانی در تخلیه کامل مثانه)، ممکن است برای رفع انسداد و بازگرداندن جریان طبیعی ادرار، جراحی لازم باشد. این میتواند به دلیل شرایطی مانند هیپرپلازی، عفونت پروستات یا تشکیل بافت اسکار رخ دهد.
عفونتهای مکرر دستگاه ادراری
در برخی موارد، عفونتهای مکرر دستگاه ادراری (UTIs) را میتوان به مسائل مربوط به پروستات نسبت داد. جراحی ممکن است برای رفع علت زمینهای مانند برداشتن انسداد یا درمان آبسه پروستات در نظر گرفته شود.
پروستاتیت
جراحی به طور کلی درمان اولیه پروستاتیت نیست. با این حال، در موارد نادری که پروستاتیت به سایر درمانها پاسخ نمیدهد و مزمن میشود یا در صورت ایجاد آبسه، ممکن است مداخله جراحی ضروری باشد. توجه به این نکته ضروری است که تصمیم برای انجام عمل پروستات معمولاً پس از ارزیابی کامل توسط یک متخصص اورولوژی اتخاذ میشود. نشانهها و توصیههای خاص برای جراحی به سابقه پزشکی، علائم، یافتههای تشخیصی و تصمیم بهترین دکتر اورولوژی در تهران بستگی دارد.
هزینه عمل پروستات چقدر است؟
عوامل زیادی بر هزینهی جراحی پروستات تاثیر گذار هستند. از جمله نوع جراحی، نوع بیماری و هزینهی مربوط به کادر درمان. بنابراین به طور دقیق نمیتوان هزینهی این جراحی را بیان کرد. جهت اطلاع از هزینه دقیق این جراحی میتوانید با کلینیک دکتر داریوش محمدی در تماس باشید.
در صورت داشتن چه مشکلاتی باید به پزشک برای جراحی پروستات مراجعه شود ؟
- در هنگام خروج ادرار یا بعد از انزال
- وجود خون در ادرار
- احساس کردن درد شدید در شکم
- تب ، لرز و درد بدن
- خالی نشدن مثانه از ادرار
- کنترل نکردن مثانه
- سوزش و درد در ناحیه تناسلی
- چکه کردن ادرار
- نیاز مکرر به دفع ادرار
- جریان ادرار ضعیف
- حس درد در بیضه ها ، مقعد ، آلت تناسلی و زیر شکم