کیست های کلیه شایعترین توده های کلیوی هستند. اکثریت کیست های کلیه ساده و فاقد نشانه های بدخیم هستند و به کمک سونوگرافی یا سی تی اسکن توسط متخصص کلیه یا دکتر اورولوژ تشخیص داده می شوند. در ۵۰٪ افراد بالای ۵۰ سال مبتلا به کیست کلیه می شوند. کیست ساده و بدون علامت نیازی به درمان ندارد مگر اینکه به تدریج سایز کیست افزایش یابد و بر احشاء مجاور فشار وارد کند و یا اینکه موجب فشار روی سیستم ادراری و ایجاد درد شود. درمان کیست های کلیه از طریق تخلیه با هدایت سونوگرافی یا برداشتن جدار کیست از طریق لاپاروسکوپی می باشد. تکنیک لاپاروسکوپی نسبت به دیگر روش های درمانی موفقیت بیشتری دارد.
کیست کلیه یکی از بیماری های شایع و آزاردهنده مربوط به سیستم کلیوی انسان است. این عارضه به دلایل مختلفی بروز پیدا می کند و از دید آسیب شناسی، به شکل های مختلفی مشاهده خواهد شد. انواع مختلف کیست کلیه دارای علائم متفاوتی است و در شرایط بحرانی احتیاج به درمان های سریع و جدی توسط متخصص اورولوژی خواهد داشت. برای کسب آگاهی بیشتر از دلایل، علائم و درمان های کیست کلیه با ما همراه باشید.
سیستم کلیه در انسان
کلیه و مجاری دفع ادرار از ارگان های مهم و حیاتی بدن با وظایف فیزیولوژیک بسیار زیاد است. تصفیه، بازجذب، ترشح، ساخت ادرار، ترشح برخی از هورمون ها، تنظیم فشار خون و میزان مایعات بدن از مهمترین وظایف کلیه ها در انسان به شمار می آیند. متاسفانه کیست کلیه یکی از عوامل ایجاد اختلال در عملکرد فیزیولوژیک کلیه ها است.
کیست کلیه
کیست به کیسه های پر از آب و مایعات گفته می شود که در قسمت داخلی و یا سطح کلیه ها ایجاد می شود و در صورت رشد بیش از حد، منجر به بروز اختلالات کلیوی خواهد شد. مطالعات مختلف در این زمینه نشان داده است که بیشتر کیست های کلیوی، بدون خطر بوده و به آسانی درمان می شوند. مراجعه زودهنگام به پزشک ارولوژ هنگام بروز علائم جدی و تشدید شونده اهمیت بسیار زیادی دارد و از پیشرفت آسیب های ناشی از این عارضه پیشگیری خواهد کرد.
دلایل کیست کلیه
ابتلا به کیست کلیه ممکن است دلایل متعددی داشته باشد که در ادامه مهم ترین آنها را با هم مرور می کنیم:
- دلایل ایدیوپاتیک
- انسداد توبول های جمع کننده مرکزی به دلایل مختلف
- عوامل و اختلالات ژنتیکی
- کاهش جریان خون در نفرون های کلیوی
علائم و نشانه های کیست کلیه
معمولا کیست های کلیوی در مراحل اولیه بدون علامت بوده و مشکل جدی ایجاد نخواهند نکرد. در صورت پیشرفت این بیماری ممکن است علائم زیر را مشاهده کنید:
- احساس درد خفیف تا شدید در فضای بین دنده ها و لگن
- حساسیت به لمس ناحیه لگن
- احساس تب، درد، بیحالی و گاهی لرز در صورت عفونی شدن کیست های داخل کلیه
- افزایش فشار خون
انواع مختلف کیست کلیه چیست؟
از نظر پاتولوژیک، کیست های کلیه به سه شکل مشاهده خواهند شد که شامل موارد زیر می شوند:
کیست های مخلوط کلیوی
یکی از انواع بسیار خطرناک کیست های کلیوی، کیست های مخلوط هستند. این نوع از کیست های کلیوی دارای دیواره های فراوانی بوده و احتمالا ابتلا به تومورهای کلیوی را افزایش می دهند. توصیه می شود در صورت مشاهده علائم و تشخیص زودهنگام این نوع از کیست های کلیوی، نسبت به درمان سریع اقدام نموده و از پیشرفت بیماری پیشگیری نمایید.
کیست های ساده کلیوی
کیست های ساده کلیوی یکی از انواع کم خطر و بدون عارضه کیست کلیه بوده و بیشتر در افراد میانسال مشاهده خواهند شد. این نوع از کیست های کلیوی ظاهری ساده دارند و بدون برآمدگی های ریز و درشت و فاقد مایعات عفونی، آبکی و خونی هستند.
کیست های متعدد کلیوی
این نوع از کیست های کلیوی نسبت به انواع دیگر آن پیشرفته تر است. این نوع از کیست کلیه معمولا به دلایل ژنتیکی ایجاد می شود و با مراجعه به موقع به دکتر اورولوژ به راحتی درمان می شود.
تشخیص انواع مختلف کیست های کلیوی
همانطور که گفته شد تشخیص زودهنگام کیست کلیه توسط متخصص اورولوژی اهمیت بسیار زیادی دارد و از پیشرفت عارضه پیشگیری می کند. متاسفانه یکی از دلایل پیشرفت و ایجاد عوارض ناشی از کیست کلیه، تشخیص دیرهنگام این بیماری است. آزمایشات اصلی به منظور تشخیص انواع کیست کلیه عبارت اند از:
سونوگرافی: سونوگرافی یکی از راه های ساده، سریع و بی خطر به منظور تشخیص کیست های کلیوی در تمامی مراکز درمانی است. این روش، کمترین خطر را داشته و از قدرت تشخیص بالایی برخوردار است.
سی تی اسکن: این روش از قدرت تشخیص نسبتا بالاتری نسبت به سونوگرافی برخوردار بوده و به دو شکل بدون تزریق حاجب و یا با استفاده از تزریق حاجب انجام خواهد شد.
ام.آر.آی: این روش تشخیصی یکی از پیشرفته ترین روش های پزشکی در این زمینه بوده و از قدرت تشخیص بسیار بالایی برخوردار می باشد. ام آر آی معمولا به منظور تشخیص کیست و تومورهای کلیوی توسط بهترین متخصص اورولوژی مورد استفاده قرار می گیرد.
درمان کیست های کلیوی
درمان های مربوط به کیست های کلیوی بستگی به شدت بروز این عارضه دارد. انواع درمان کیست کلیه شامل موارد زیر می شود:
- درمان های دارویی
- درمان های اسکلروتراپی (تخلیه مایعات داخل کیست)
- درمان های جراحی (برداشتن کامل کیست) توسط متخصص کلیه
اگر دچار بیماری کیست کلیه شده اید با مراجعه به متخصص ارولوژ از بروز مشکلات شدیدتر جلوگیری کنید. دکتر داریوش محمدی اورولوژیست، بهترین متخصص کلیه در تهران که با جدیدترین شیوه های تشخیص کیست کلیه بیماری شما را در کمترین زمان ممکن، تشخیص می دهد.
سوالات متداول در مورد کیست کلیه
دلایل بروز کیست کلیه به عوامل مختلفی مانند نوع این کیست ها بستگی دارد. مهم ترین دلایل ابتلا به کیست کلیه شامل موارد زیر می شود:
ژنتیک
بعضی از بیماری ها ممکن است به صورت ژنتیکی در افراد بروز پیدا کنند که خطر ابتلا به کیست کلیه را در افراد افزایش می دهد. اگر این بیماری ها به موقع و به درستی تشخیص داده نشوند خطرات جدی به دنبال دارند.
بالا رفتن سن
کیست کلیه در بیشتر افرادی که بیشتر از 50 سال سن دارند بروز پیدا می کند.
خیر، کیست کلیه به سرطان تبدیل نمی شود. در بیشتر موارد کیست کلیه منجر به از کارافتادگی کلیه می شود و به ندرت باعث سرطان کلیه می شود.
عوامل اصلی که باعث بروز بیماری کیست کلیه می شوند هنوز مشخص نیستند. این بیماری بیشتر در افرادی که بیشتر از 50 سال سن دارند بروز پیدا می کند و همچنین احتمال بروز آن در مردان بیشتر از خانم ها است.
عفونت کیست، ترکیدن کیست،از کار افتادن کبد، سنگ کلیه، بیماری قلبی عروقی، انسداد ادرار، فشار خون بالا و… از عوارض ابتلا به کیست کلیه هستند.
کیست کلیه معمولا نیازی به درمان ندارد مگر اینکه اندازه ی آن بزرگ شود. این کیست ها معمولا با سونوگرافی قابل تشخیص هستند و ممکن است در اثر عوامل ژنتیکی بروز پیدا کنند. کیست کلیه همچنین ممکن است باعث بروز بیماری های دیگر مانند نارسایی و از کار افتادگی کلیه ها شود.
تقریبا 50 درصد از افرادی که بالای 50 سال سن دارند مبتلا به این بیماری می شوند.