سرطان کلیه نوعی از سرطان است که از کلیه های شروع می شود و در صورتی که درمان نشود به سایر اندام ها سرایت می کند بنابراین در صورت مشاهده هرگونه علائمی بلافاصله به بهترین دکتر اورولوژی مراجعه کنید. ما در این مقاله قصد داریم اطلاعات جامع و مفیدی در مورد سرطان کلیه در اختیار شما قرار دهیم.
سرطان کلیه چیست؟
کلیه ها دو اندام لوبیایی شکل در قسمت راست و چپ بدن، کنار شکم است که هر کدام به اندازه تقریبا یک مشت می باشند. آنها در شکم شما در دو طرف ستون فقرات قرار دارند. کلیه ها مواد زائد خون شما را فیلتر کرده و آنها را از طریق ادرار دفع می کنند. انواع مختلفی از سرطان وجود دارد که می تواند کلیه های شما را تحت تاثیر قرار دهد.
سرطان کلیه، بیماری است که در آن سلول های کلیه بدخیم (سرطانی) می شوند و از کنترل خارج شده و تومور ایجاد می کنند. تقریبا همه سرطان های کلیه ابتدا در پوشش لوله های ریز (توبول) در کلیه ظاهر می شوند. به این نوع سرطان کلیه کارسینوم سلول کلیوی گفته می شود.
خبر خوب این است که بیشتر سرطان های کلیه قبل از گسترش (متاستاز) به اندام های دیگر با کمک سی تی اسکن تشخیص داده می شوند و در نتیجه درمان سرطان های زودرس آسان تر است. با این حال، این تومورها می توانند قبل از تشخیص کاملا بزرگ شوند.
انواع سرطان کلیه
سرطان کلیه انواع مختلفی دارد که مهم ترین آنها را در ادامه برای شما بازگو می کنیم:
کارسینوم سلول ترانزیشنال
تقریبا هفت درصد از سرطان های کلیوی از نوع کارسینوم سلول ترانزیشنال هستند. این سلول ها در اثر سرطان مثانه بروز پیدا می کنند و بیشتر به سرطان مثانه شباهت دارند.
سرطان سلول کلیوی
کارسینوم یک سلول کلیوی است که به شکل سرطان ظاهر می شود. این نوع سرطان کلیه بسیار شایع است و از هر ۱۰ نفر ۹ نفر به این سرطان مبتلا می شوند.
سارکوم کلیه
سرطان سارکوم کلیه در بافت کلیه بروز پیدا می کند و احتمال ابتلا به آن بسیار کم است.
تومور ویلم کلیه
تومور ویلم یک نوع تومور سرطانی است و معمولا در کودکان بروز پیدا می کند.
نشانه های سرطان کلیه
سرطان کلیه در مراحل اولیه معمولا هیچ علامتی ایجاد نمی کند. در صورتی که سرطان پیشرفت کند ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
- خون ادراری
- تب های مکرر: تبی که هفته ها ادامه دارد و به دلیل سرماخوردگی یا عفونت دیگر ایجاد نمی شود.
- درد شکم
- یک توده در پهلو یا شکمتان
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن بدون دلیل
- خستگی
- کمردرد مداوم، به ویژه درست زیر دنده ها
- دردی در پهلو که از بین نمی رود
- تورم شکم
- تورم در مچ پا یا پاها
- کم خونی
لازم است به این نکته توجه کنید که این نوع سرطان که به سایر قسمت های بدن شما سرایت می کند و ممکن است علائم دیگری مانند موارد زیر را هم ایجاد کند:
- تنگی نفس
- سرفه خونی
- درد استخوان
راه های پیشگیری از سرطان در کلیه
از آنجا که پزشکان از علل بروز سرطان در کلیه اطلاع ندارند، مشخص نیست که چگونه می توان از این بیماری جلوگیری کرد. با این حال، عوامل متعددی با سرطان کلیه در ارتباط هستند. بنابراین شما می توانید اقدامات لازم را برای کاهش خطر این بیماری انجام دهید. داشتن یک سبک زندگی سالم، بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به سرطان در کلیه است. همچنین از راه های پیشگیری از این سرطان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیگار نکشیدن
- حفظ وزن سالم
- محافظت از خود در برابر سموم شیمیایی در محل کار
- کنترل فشار خون
- داشتن یک رژیم متعادل
سرطان کلیه چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک برای تشخیص سرطان کلیه ممکن است آزمایشاتی مانند آزمایش خون و ادرار، سونوگرافی، سی تی اسکن و یا ام آر آی تجویز می کند. پزشک همچنین ممکن است برای تشخیص بیماری تر سلول های کلیه نمونه برداری کند.
درمان
درمان این بیماری توسط متخصص کلیه یا دکتر اورولوژیست انجام می شود. بهترین متخصص ارولوژی کسی است که با فرا گرفتن علم اورولوژی می تواند بیماری های دستگاه ادراری که شامل کلیه ها نیز است را درمان کند. درمان این بیماری می تواند با روش های زیر انجام شود:
- جراحی: برای برداشتن بافت های حاوی تومور انجام می شود. این کار می تواند از طریق جراحی باز یا لاپاراسکوپی انجام گردد.
- امواج رادیویی: امواج رادیویی پرانرژی برای از بین بردن تومور می تواند استفاده گردد.
- قرار دادن آمبولیزاسیون شریانی: این روش برای آنکه جریان خون به کلیه رفته و مانع خونرسانی به تومور شود مورد استفاده قرار می گیرد.
- شیمی درمانی: شیمی درمانی از داروهای ضد سرطان برای کوچک کردن / از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می کند. این داروها وارد جریان خون می شوند و می توانند سلول های سرطانی را در سراسر بدن تحت تاثیر قرار دهند.
- دارو: داروها رشد و گسترش سرطان را مسدود می کنند.
- رادیوگرافی
- ایمنی درمانی برای سرطان در کلیه
عوامل ایجاد سرطان
علت این نوع سرطان هنوز نامشخص است. اما به نظر می رسد برخی عوامل خطر ابتلا به سرطان های کلیه را افزایش می دهند. به عنوان مثال، سرطان های کلیه اغلب در افراد بالای ۴۰ سال رخ می دهد. به طور کلی برخی از دیگر از این عوامل عبارتند از:
- چاقی: اضافه وزن ممکن است باعث تغییراتی در هورمون ها شود که خطر این بیماری را افزایش می دهد.
- افرادی که دارای بیماری های پیشرفته کلیه هستند که تحت دیالیز طولانی مدت قرار گرفته اند.
- داشتن برخی شرایط ژنتیکی: مانند بیماری Von Hippel-Lindau (VHL) یا کارسینوم سلول کلیوی پاپیلاری ارثی.
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص – مانند آزبست، کادمیوم، بنزن، حلال های آلی یا علف کش های خاص.
- سیگار کشیدن: اگر سیگار می کشید، خطر ابتلا به سرطان کلیه دو برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری است.
- داشتن فشار خون بالا.
- جنسیت مرد: احتمال ابتلا به سرطان کلیه در مردان دو برابر زنان است.
- داشتن سابقه خانوادگی سرطان کلیه: این خطر به خصوص در خواهر و برادر بسیار زیاد است.