با مراجعه به متخصص کلیه و متخصص اورولوژی، دکتر اورولوژ می تواند محل کیست کلیه را بررسی کند. نشانه هایی مثل ضخامت جدار کلیه، کلسیفیکاسیون و نامشخص بودن مرز کیست از جمله نشانه های این بیماری هستند که در بسیاری از موارد با سرطان کلیه مرتبط می باشند. متخصص ارولوژی دارای یک سیستم درجه بندی است که سیستم امتیازدهی بوسنیاک نامیده می شود و از آن برای شناسایی کیست ها استفاده می شود. در صورتی که کیست ها دارای درجات بالاتری باشند، موجب افزایش احتمال سرطان کلیه می شود و کیست هایی که در درجه یک قرار دارند، همیشه خوش خیم بوده و غیر سرطانی هستند و شامل اکثر کیست ها خواهد بود.
کیست کلیه چیست؟
کیست محل جمع شدن مایع در یک حفره با دیواره نازک می باشد که راهی برای خروج ندارد و در صورتی که این مایع در دیواره کلیه ها جمع شود به آن کیست کلیه می گویند. معمولا کیست های کلیه علامتی ندارند و به شکل اتفاقی و از طریق بررسی های سونوگرافی وجود آنها تشخیص داده خواهد شد. اما هنگامی که اندازه ی کیست کلیه خیلی زیاد شود، روی کلیه ها فشار زیادی وارد می کند و این موضوع موجب درد پهلو و بالا رفتن فشار خون خواهد شد. همچنین اگر اندازه این کیست از حد معمول خیلی بزرگتر باشد، در اثر فشار وارده موجب از کار افتادن کلیه می شود.
انواع کیست های کلیه
سه نوع کیست در کلیه وجود دارد که یکی از آن کیست ساده می باشد و در بیشتر مواقع به صورت تکی و با دیواره صاف در سونوگرافی دیده می شود. این کیست ها در اثر بالا رفتن سن به وجود می آیند. در ۵۰ درصد افرادی که بالای ۵۰ سال هستند در سونوگرافی های انجام شده مشخص شده است که دارای این کیست ساده هستند. در سونوگرافی این کیست ها دارای دیواره ای صاف هستند و چرک و خون و لخته در آنها وجود ندارد.
نوع دوم کیست های متعددی هستند که لازم است به صورت دقیق بررسی شوند. برخی از این کیست های ساده در اثر وراثت به وجود می آیند و از والدین به بچه ها انتقال پیدا می کنند. در رابطه با این کیست ها یک موضوع مهم وجود دارد و آن تشخیص به موقع و کنترل آنها است. زیرا احتمال دارد در نهایت این کیست ها به از کار افتادن کلیه منجر شوند و یا در سنین پایین به دیالیز نیاز داشته باشند. بنابراین انجام سونوگرافی پیش از ازدواج یکی از راه هایی است که موجب جلوگیری از انتقال آن به فرزندان می شود.
کیست های مخلوط یکی دیگر از انواع کیست در کلیه هستند که در سونوگرافی ها می شوند و دارای کیسه های متعددی هستند که در داخل آنها دیوارهی متعددی به وجود آمده است. لازم است که این کیست ها از نظر سرطان کلیه به خوبی بررسی شوند.
بنابراین به طور کلی باید گفت ۳ نوع کیست کلیه وجود دارد که شامل کیست های ساده، کیست های متعدد ارثی و کیست های دیواره دار نامنظم می باشد.
آیا درمانی برای کیست های کلیه وجود دارد؟
از دیگر سوالاتی که در رابطه با کیست کلیه وجود دارد، این است که آیا درمانی برای کیست کلیه وجود دارد؟ در رابطه با این سوال نیز باید گفت که کیست های ساده کوچک کلیه در بیشتر مواقع به صورت اتفاقی تشخیص داده میشوند. بنابراین به درمان نیازی ندارند. اما هنگامی که اندازه آنها بزرگتر می شوند لازم است برای درمان آنها نزد متخصص کلیه یا متخصص اورولوژی رفت. زیرا موجب درد مداوم پهلو و یا فشار بر روی کلیه ها خواهند شد که در نهایت موجب از کار افتادن کلیه یا افزایش فشار خون می شود.
ارتباط بین کیست کلیه و تبدیل آن به سرطان کلیه
یکی از سوالات بسیار مهمی که افراد در رابطه با کیست کلیه دارند، این است که آیا این کیست ها با سرطان کلیه ارتباطی دارند؟ در پاسخ باید به این سوال باید گفت که کیست ساده هیچ گونه نگرانی ندارد و به سرطان تبدیل نمی شود. ولی کیست هایی که دارای دیواره نامنظم هستند و در درون آنها حفره حفره وجود دارد، از نظر سرطان کلیه لازم است که هرچه سریعتر بررسی شوند. کیست هایی که از نوع ارثی متعدد هستند، در اکثر مواقع موجب از کار افتادن کلیه ها می شوند و خیلی کم به سرطان کلیه تبدیل خواهند شد.
عمل برداشتن کیست های کلیه
عمل لاپاراسکوپی که امروزه انجام می شود، یکی از بهترین و قطعی ترین روش ها برای برداشتن کیست کلیه است که بدون شکاف جراحی آن صورت می گیرد. در این روش درمانی دکتر اورولوژیست از طریق عبور دوربین و لوله های باریک به داخل شکم کیست کلیه مشخص میشود و دیوارهای آن را بریده و از این طریق کیست را خارج می کند. این عمل معمولا به صورت سرپایی و بدون بستری در بیمارستان انجام می شود و هیچ شکاف بزرگی روی بدن بیمار ایجاد نمی کند. کیست های متعدد ارثی و کیست هایی که در گوشت کلیه رشد کرده اند موجب از بین رفتن کلیه خواهند شد. بنابراین این کیست ها به دیالیز نیاز خواهند داشت و لازم است از طریق تشخیص به موقع برای درمان آنها اقدام کرد.
پاسخ به سوالات متداول شما
کیست های کلیه معمولا هیچگونه علائمی ندارند و به صورت اتفاقی در آزمایشات سونوگرافی مشخص می شوند. بالا رفتن فشار خون و احساس درد در پهلو ممکن است از علائم این کیست ها باشند.
ایجاد کیست کلیه ممکن است ناشی از دلایل مختلف از جمله بالا بودن سن، عوامل ژنتیکی و… بروز پیدا کند.
انسداد ادرار، ترکیدن کیست و تب و درد که در اثر کیست های عفونی بروز پیدا می کنند می توانند از عوارض کیست کلیه باشند
افزایش سن خطر ابتلا به کیست کلیه را افزایش می دهد. بروز کیست های کلیه ساده در مرادان شیوع بیشتری دارد.
با سلام 51ساله هستم گاهی ادرارم دوشاخه می آید درسونوگرافی انچام شده :
کلیه چپ بطول125mmو کلیه راست بطول110mm.کیست بقطر20mmدرکورتکس ثلث میانی کلیه راست دیده می شود در سیستم دفعی کلیه ها سنگ و هیدرونفروز دیده نمی شود جدارمثانه ضخیم تر از طبیعی است و دارای ترابکولاسیون می باشد حجم ادرارمثانه580ccو رزیدوی ادرار95ccمی باشد ابعاد پروستات 45x35x40mmو حجم38ccاکوی آن هتروژن است.درسطح داخل مثانه ای پروستات کانون اکوژن4mm کلسیفیه دیده می شود هرشب یکعدد تامسولوسین (پروترال0.4)مصرف می کنم آیا دارو یا درمان دیگری نیاز دارد؟
بسیار عالی بود