پروستات یکی از اندام تولید مثل مردان است که مایع پروستات را تولید می کند. پروستات ممکن است دچار بیماری های متفاوتی شود. بسته به نوع بیماری و ضربه وارد شده به آن راه های درمان و جراحی پروستات متفاوت می باشند. بیماری های خفیف مربوط به پروستات معمولا با استفاده از داروهای مخصوص قابل درمان هستند. اما برخی از بیماری های هایپرپلازی و سرطان پروستات نیاز به جراحی دارند. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا جراحی پروستات و انواع آن را مورد بررسی قرار دهیم.
انواع روش جراحی پروستات
یکی از روش های جراحی پروستات، پروستاتکتومی می باشد که در این روش قسمتی و یا کل غده پروستات برداشته می شود. از این روش عموما برای سرطان پروستات و غده هایی که بسیار بزرگ شده اند استفاده می شود.
جراحی لیزری پروستات
چنانچه بافت پروستات آسیب ببیند و مانع عبور طبیعی ادرار شود با استفاده از جراحی لیزری بدون هیچگونه زخم و خونریزی بافت را از بین می برند.
جراحی اندوسکوپیک
این روش جراحی نیز همانند جراحی لیزری عمل می کند. جراحی اندوسکوپیک، بدون هیچگونه برش و بخیه انجام می شود. به این صورت که یک لوله بسیار باریک و قابل انعطاف را از نوک آلت تناسلی وارد بدن می کنند تا به بافت پروستات برسد و آن را برش دهد، سپس به همین شکل اقدامات دیگر را نیز انجام می دهند.
لاپاراسکوپیک
کم خطر ترین روش جراحی برای دسترسی به پروستات، لاپاراسکوپیک می باشد. این عمل به دو شیوه انجام می شود:
·
پروستاتکتومی رادیکال با لاپاروسکوپی با کمک ربات
با استفاده از بازوی رباتیکی و یک دوربین که به ربات متصل است جراحی انجام می شود. در این روش به دلیل استفاده از ربات دقت در فرآیند جراحی بالا بوده و بدون هیچگونه عوارضی مانند درد و خونریزی نیز می باشد. سرعت عمل در این روش بالا بوده و زمان جراحی نسبت به دیگر روش ها کوتاه تر می باشد.
· 
پروستاتکتومی رادیکال با لاپاروسکوپی
در این روش نیاز به برش های کوچک روی ناحیه مورد نظر می باشد تا بتوان دوربین ها و ابزارهای مخصوص را از آن عبور داد و اعضا و محیط داخلی بدن را در حین جراحی مشاهده کرد.
برداشتن مجاری ادرار از پروستات (TURP)
این عمل اغلب برای درمان مردان با بزرگ شدن پروستات غیر سرطانی به نام هایپرپلازی خوش خیم پروستات استفاده می شود. گاهی اوقات از این روش برای کمک به تسکین مشکل ادرار افرادی که مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته هستند استفاده می شود. اما این به این معنی نیست که از روش TURP برای بهبود سرطان استفاده شود.
چه علائمی نشان دهنده بزرگ شده پروستات هستند؟
- تکرر ادرار
- شب ادراری (نوکتوری)
- سوزش ادرار
- قطره قطره آمدن ادرار
- عدم تخلیه کامل ادرار
چه علائمی نشان دهنده جراحی پروستات هستند؟
- وجود سنگ داخل مثانه
- ادرار خونی
- عدم بهبود پروستات با مصرف دارو
- عفونت ادراری مکرر
- نارسایی در کلیه
پیش از عمل پروستات چه مراقبت هایی لازم است؟
- یک هفته پیش از جراحی مصرف هرگونه رقیق کننده خونی و آسپرین را قطع کنید
- انجام نوار عصبی مثانه
- مصرف آنتی بیوتیک پیش از جراحی
مراقبت های لازم پس از جراحی پروستات چه می باشند؟
پیش از به هوش آمدن از جراحی، جراح کاتتری را در آلت تناسلی شما قرار می دهد تا به تخلیه مثانه کمک کند. کاتتر باید یک تا دو هفته داخل آن بماند. ممکن است لازم باشد چند روزی در بیمارستان بمانید، اما به طور کلی می توانید بعد از 1 الی 4 روز به خانه بروید. همچنین پزشک یا پرستار به شما راهنمایی می کنند که چگونه کاتتر خود را کنترل کنید و از ناحیه جراحی خود مراقبت کنید.
- هر 45 دقیقه یکبار محل نشستن خود را تغییر دهید
- جای زخم ها را مرتبا تمیز کنید
- معاینات فیزیکی
- انجام آزمایش PSA
- یک هفته اول از رانندگی کردن اجتناب کنید
- تا دو ماه اول هیچگونه ورزش سنگین مجاز نمی باشد
- سعی کنید از پله ها بالا پایین نروید
- برای کاهش یبوست مصرف مایعات را در طول روز بالا ببرید
- برای جلوگیری از سوزش ادرار مدتی از خوردن فلفل و ادویه و ترشی پرهیز کنید
دوره نقاهت و بهبودی پس از جراحی پروستات
- ممکن است پس از جراحی پروستات لولههایی برای تخلیه مایعات، به بدن شما وصل شود.
- برای کاهش و تسکین درد، از داروهای مسکن استفاده کنید.
- پس از جراحی به مدت یک الی چهار روز ممکن است در بیمارستان بستری شوید.
- ممکن است به مدت یک الی دو هفته مجبور به نگهداری از کاتتر قرار داده شده در مثانه شوید.
- معمولا پس از 4 الی 6 هفته می توانید به فعالیت های روزانه خود ادامه دهید.
جراحی پروستات چه عوارضی به همراه دارد؟
گاهی اوقات ممکن است جراحی پروستات با عوارض کوتاه مدتی همراه باشد که با استراحت و مصرف داروهای تجویز شده این مشکلات حل می شوند. برخی از این عوارض را در ادامه معرفی خواهیم کرد.
- خونریزی
- ایجاد لخته های خونی
- عفونت
- مشکلات ادراری
- ناتوانی جنسی (نادر است)
همانطور که گفته شد، این علائم از چند روز تا چند هفته پس از جراحی، طبیعی است. زمان بهبودی شما به نوع و طول جراحی، سلامت کلی شما و همچنین اینکه دستورات پزشک را دنبال می کنید یا خیر بستگی دارد. ممکن است به شما توصیه شود که سطح فعالیت خود را کاهش دهید.
هزینه جراحی پروستات چقدر می باشد؟
بسته به نوع عمل جراحی و وضعیت بیمار، هزینه جراحی پروستات متفاوت خواهد بود. این هزینه شامل هزینه جراحی و بیمارستان و کادر درمانی می باشد.
نتیجه عمل
معمولا در تمامی روش های جراحی پروستات فرد به زودی بهبودی کامل پیدا می کند و پس از چند روز استراحت و مراقبت، شخص می تواند به راحتی و بدون هیچ مشکلی ادرار کند.