سنگ کلیه چیست؟ علائم سنگ کلیه در زنان چیست؟ یک وضعیت پاتولوژیک که با ظاهر سنگ در کلیه ها مشخص می شود و نفرولیتیازیس نامیده می شود. نفرولوژیست ها و اورولوژیست ها درگیر درمان چنین عارضه هایی هستند.
علائم مشخصه نفرولیتیازیس شامل درد دردناک در ناحیه کمر و ادرار دردناک است. بیماران اغلب به ظاهرِ ادرار خود که رنگی مایل به قرمز دارد، توجهشان جلب می شود. وجود خون در ادرار با نفرولیتیازیس در اثر آسیب به غشاهای مخاطی اندام ها با سنگ ایجاد می شود. دلیل تشکیل سنگ کلیه را می توان با رژیم غذایی نامناسب، بیماری های دستگاه گوارش و عوامل ارثی مرتبط دانست.
سنگ کلیه در بیماران در هر سنی یافت می شود. مردان بیشتر در معرض این آسیب هستند. معمولاً فقط در یک کلیه سنگ ایجاد می شود، اما نفرولیتیازیس دو طرفه در حدود 15 درصد موارد مشاهده می شود. نفوذ سنگ ها به دستگاه ادراری تحتانی می تواند باعث ایجاد سنگ کلیه با آسیب به حالب، مثانه یا مجرای ادرار شود. سنگ کلیه اغلب پس از درمان عود می کند، اما رعایت رژیم غذایی و تجویز پزشک به جلوگیری از موارد جدید تشکیل سنگ کمک می کند.
علائم سنگ کلیه در زنان
علائم سنگ کلیه در زنان به اندازه، تعداد و نوع سنگ ها بستگی دارد. سنگ های کوچک می توانند خود به خود با ادرار دفع شوند و باعث ناراحتی نشوند. سنگ های بزرگتر (از 3 میلی متر) می توانند باعث انسداد حالب با گسترش بخش های پوشاننده آن شوند. این عارضه با کمردرد شدید، حالت تهوع و استفراغ خود را نشان می دهد. سنگ کلیه زمانی که بیمار از درد جزئی در ناحیه کمر شکایت می کند که پس از فعالیت بدنی افزایش می یابد مشخص می شود.
علائم و نشانه های دیگر:
- گسترش درد کمر در شکم، دنده ها، پرینه و اندام تناسلی؛
- درد شدید در هنگام ادرار؛
- ترشح ادرار مایل به قرمز یا قهوه ای با بوی نامطبوع؛
- میل مکرر به ادرار کردن؛
- افزایش دمای بدن،
- لرز؛
- نفخ.
در بسیاری از بیماران، نفرولیتیازیس یا سنگ کلیه علائمی را نشان نمی دهد، بنابراین این بیماری تنها با کمک روش های تشخیصی خاص قابل شناسایی است. وجود تب و لرز ممکن است نشان دهنده ایجاد التهاب و عفونت باشد.
علل ایجاد سنگ کلیه
تشکیل سنگ در کلیه ها می تواند ناشی از عوامل ژنتیکی، سطح بالای کلسیم در خون، چاقی، سوء تغذیه، دریافت ناکافی مایعات و برخی داروها باشد. اعتقاد بر این است که دلیل اصلی تشکیل سنگ ها تغییر در ترکیب شیمیایی ادرار است: نمک های بیش از حد در مایع ظاهر می شود و در نتیجه ادرار متبلور می شود. نفرولوژیست ها چندین نوع اصلی سنگ کلیه را می شناسند که ترکیب شیمیایی آنها به ما امکان می دهد علت بیماری را روشن کنیم.
دلایل ممکن عبارتند از :
تشکیل سنگ های کلسیمی با تجمع بیش از حد اگزالات کلسیم در بدن. این ترکیب به طور منظم با غذا وارد بدن می شود و توسط سلول های کبدی دفع می شود. خوردن برخی میوه ها، سبزیجات، آجیل و شکلات به تشکیل سنگ های کلسیمی کمک می کند.
تشکیل سنگ استروویتی (آمونیوم منیزیم فسفات) در پاسخ به یک عفونت ادراری شکل می گیرند.
سنگ های اوراتی، متشکل از اسید اوریک هستند. علت این شکل از سنگ کلیه ممکن است مصرف ناکافی آب، تعریق بیش از حد، تکرر ادرار و مصرف مقدار زیادی غذای پروتئینی در بدن باشد.
تشکیل سنگ سيستئيني سیستم ادراری سنگهای سیستئین از اختلال ژنتیکی به نام سیستئینوریا یا دفع سیستئین از ادرار ناشی میشوند.
مصرف داروهای ضد تشنج و دریافت بیش از حد ویتامین D در بدن نیز می تواند منجر به تشکیل سنگ کلیه شود؛
تعیین علت نفرولیتیازیس برای انتخاب یک درمان موثر برای بیماری و جلوگیری از عود مهم است.
آیا زنان سنگ کلیه می گیرند؟
زمانی تصور می شد که سنگ کلیه فقط برای مردان میانسال مشکل ساز است، اما مطالعات نشان می دهد که سنگ کلیه برای زنان نیز به یک مشکل تبدیل شده است. چرا؟ محققان معتقدند که احتمالاً به دلیل توسعه و استفاده از ابزارهای تست تشخیصی بهتر است.
سنگ کلیه زمانی ایجاد می شود که عدم تعادل نمک، آب و مواد معدنی را در ادرار خود تجربه میکنید که باعث می شود آن ها به هم بچسبند و مواد بسیار کوچکی مانند سنگ ریزه به نام سنگ کلیه را تشکیل دهند. وقتی سنگی از مثانه از مجرای ادرار عبور می کند، می تواند باعث درد شدید شود. ضمنا ابتلا به نقرس نیز می تواند باعث ایجاد سنگ کلیه شود.
سنگها معمولاً تا زمانی که از کلیه ها به مثانه نروند درد ایجاد نمی کنند. علائم شامل درد شدید در پهلو، کشاله ران یا شکم است و ممکن است ادرار شما صورتی یا قرمز شود. حتی ممکن است احساس کنید که استفراغ خواهید کرد.
دفع سنگ کلیه ممکن است یک یا دو هفته طول بکشد. اگر به دستگاه ادراری شما راه پیدا کند، ظرف دو روز می تواند از بین برود. اکثر سنگ های کلیه به طور طبیعی در عرض 40 روز از بین می روند. اگر مشکوک به سنگ کلیه هستید، توصیه می کنیم مقدار زیادی آب بنوشید. اگر درد شدید دارید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
حتی اگر سنگ کلیه بر مردان بیشتر از زنان تأثیر می گذارد، باید بدانید که چگونه از خطرات آن جلوگیری کنید.
علت افزایش سنگ کلیه در زنان
تأثیرات مختلفی می تواند بر شانس شما برای ایجاد سنگ کلیه تأثیر بگذارد، از جمله:
- خوردن نمک زیاد
- وسواس بودن
- داشتن قند بیش از حد در رژیم غذایی
- مبتلا شدن به دیابت
در مطالعه ای بر روی زنان یائسه، نتیجه نشان داد که وقتی غذاهای پر فیبر و کم قند مصرف می کنید و زمانی که رژیم غذایی خود را با میوه ها و سبزیجات افزایش می دهید، شانس ابتلا به سنگ کاهش می یابد. هیدراته ماندن با آب فراوان نیز می تواند خطر ابتلا را کاهش دهد.
درمان سنگ کلیه در زنان
بسته به نوع سنگ شما، ما گزینه های درمانی مختلفی را ارائه می دهیم، از جمله:
- داروی سنگ کلیه
- دفع سنگ کلیه
- استنت حالب
- اورتروسکوپی
- سنگ شکنی برون اندامی (ESWL)